Portal 072info

Dodatna sredstva za saniranje posljedica poplava

Na današnjoj sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona usvojen je Nacrt Programa rada Vlade za 2015. godinu u kome su predloženi strateški ciljevi Vlade i način ostvarenja ovih ciljeva. Pored ovog, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odobren je set odluka iz resora ovog ministarstva na osnovu ranijeg usvojenog Programa podsticaja poljoprivrednim proizvođačima, zatim na saniranje šteta od poplava na poljoprivrednim imanjima kao i za štete nastale uginućem životinja. Uz to, odobrena su i sredstva za saniranje korita rijeka Ograjina i Bistričak (Općina Zenica) koje su se izlile tokom majskih i avgustovskih poplava.

Općinama Maglaj, Zavidovići, Zenica, Tešanj, Vareš, Visoko, Kakanj i Olovo bit će distribuirane određene količine prehrambenih proizvoda i higijenskih sredstava u svrhu daljnjeg zbrinjavanja 3332 porodice ugrožene poplavama i klizištima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naime, Kantonalna direkcija za robne rezerve obavijestila je Vladu ZDK da raspolaže prehrambenim namirnicama i higijenskim artiklima preostalim od donacija ili komercijalno nabavljenih roba za potrebe pomoći stanovništvu ugroženom poplavama, pa su iz resornog kantonalnog ministarstva uputili dopise općinama da iskažu potrebe za ovom vrstom pomoći. Nakon što su općine dostavile spiskove ugroženih porodica, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice sačinilo je spisak kojim će se raspoložive robe ravnomjerno raspodjeliti ugroženim porodicama.

Vlada Kantona je na današnjoj sjednici osim pomenute, odobrila i odluku da se izdvoji 32.124 KM za preostalih 27 preduzeća koja su iskazala štete na privrednim objektima u majskim poplavama. Time je dosad zaokružen ciklus pomoći za 197 privrednih subjekata za koje je izdvojeno 1.166.000 KM kao pomoć privredi u saniranju posljedica poplava na području Kantona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke,kulture i sporta po 750 KM odobreno je za 11 doktorskih disertacija te izdvojeno 5.000 KM za prijevoz djece za izletište Smetovi tokom zimskog raspusta kao oblik sufinansiranja ove aktivnosti zajedno sa Općinom Zenica.

zdk.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME