Dodatni uvjeti za ulazak stranih državljana u BiH

Podijelite vijest

Granična policija Bosne i Hercegovine obavlja granične provjere u skladu sa zakonom i odlukom Vijeća ministara, kojom se privremeno zabranjuje ulazak stranim državljanima u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz ove institucije. 

Kako su pojasnili, odluka se ne primjenjuje na:

– zdravstvene radnike koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu radi angažmana u struci, 

– osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, 

– prekogranične radnike, 

– službe i timove Civilne zaštite, 

– pripadnike vojnih snaga država članica Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i pripadnika Štaba NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini,

– strance koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH, 

– vozače i pratioce u slučajevima prijenosa posmrtnih ostataka, 

– posade teretnih vozila i brodova u međunarodnom prometu, 

– čelnike država i članove njihovih delegacija čiji je dolazak i odlazak najavljen GPBiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH, 

– tranzit stranaca radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriji BiH,

– strance koji imaju posebnu dozvolu za ulazak Bosnu i Hercegovinu, boravak ili tranzit kroz Bosnu i Hercegovinu, izdatu od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. 

Navedene osobe obavezne su pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine (epidemioloških i zdravstvenih službi). 

Vijeće ministara BiH je na sjednici održanoj 30. aprila dopunilo je odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, koja stupa na snagu danom donošenja. 

Ovom odlukom dodatno je propisano da se u članu dodaje nova tačka koja glasi:

“Na državljane susjednih država koji u Bosnu i Hercegovinu ulaze radi obavljanja poljoprivrednih radova i imaju poljoprivredno zemljište u Bosni i Hercegovini, a koji su dužni da prilikom prelaska državne granice radi obavljanja privrednih radova na tom zemljištu posjeduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da osoba obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu.”


Podijelite vijest