Dodik: Amerikanci tražili da srušim crkvu u Potočarima

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za Prvu TV da su Amerikanci odgovorni i za donošenje i za rušenje Dejtonskog sporazuma.

Istakao je da njemu ništa ne znači to što je Washington uveo sankcije njemu i istakao da će u narednom periodu pokušati to da objasni novoj američkoj administraciji.

Prema njegovim riječima, do uvođenja sankcija ne bi ni došlo da nije dobio poziv da prisustvuje inauguraciji novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, piše B92.

“Obradovalo me je kad sam čuo Trumpa da se neće obračunavati sa drugim svjetskim vladama. Što bi se Trump obračunavao sa nama? Mi poštujemo Dejtonski sporazum. Kažu da treba da poštujemo duh sporazuma, a mi poštujemo slovo Dejtonskog sporazuma. Nećete naći nijednu moju izjavu u kojoj kršim slovo Dejtonskog sporazuma”, rekao je Dodik.

Novinarki Neveni Madžarević je rekao da mediji nisu svjesni toga koje je mučenje kada američki zvaničnici vrše pritisak.

“Smatra se da smo mi niko i ništa, oni kao sila mogu sve da urade, mene su upozoravali na mnoge stvari, ali se nikada nisam na to osvrtao. Izvinite, postoji dostojanstvo koje ne može da se dovede u pitanje. Ne možete da kažete da BiH nema tročlano Predsjedništvo i da Republika Srpska promijeni naziv. I kad ja kažem neću, pitaju me šta hoću, ja kažem da hoću da idem kući, a oni kažu da ću vidjeti šta je snaga SAD-a. Ambasador SAD-a je tražio da se sruši crkva u Potočarima, ja sam rekao da neću, sutradan je došlo saopštenje da nisam kooperativan. Nisam rušio džamije, neću da srušim i crkvu”, istakao je Dodik.

 Ocijenio je i da su “muslimani jedva dočekali sankcije SAD-a” prema njemu, istakao je i da je o tome razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, za koga je rekao da ima racionalan stav i da Srbija neće prihvatiti te sankcije.

“Ne želim da budem problem ni za RS ni za Srbiju. Imam mandat još dvije godine… Sa strane imate pritiske koliko dozvolite, problem Srba je to što smo davali veći značaj strancima od stvarnog značaja”, kaže Dodik.

Istakao je i da će Donald Trump sigurno raditi na tome da ojača Ameriku, a ne da oslabi, uz napomenu da poštuje Rusiju i činjenicu da dva, tri puta godišnje može da se sretne sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

n1

GODISNJICA
MARKETING