Dodik bi opet da je separatista: Od “nema plana” do “čekamo povoljan trenutak”

dodik 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i lider SNSD-a opet je pokrenuo temu o nezavisnosti bh. entiteta Republika Srpska iako je donedavno javno govorio da ne postoji niti jedan plan o secesiji. To je, ipak, bila samo jedna od faza u političkom životu Putinove marionete.

“Ja sam rekao da Republika Srpska nema nijedan plan o otcjepljenju i secesiji, ali u RS se o tome priča. Ali, nema nijedan plan kojim bi se provela politika otcijepljenja”, izjavio je Dodik 16. novembra prošle godine.

Nekoliko mjeseci kasnije, 15. marta ove godine, Dodik je pred evropskim parlamentarcima u Briselu rekao da je RS posvećena slovu Dejtona, Ustavu BiH kako je napisan, a da su sve ostalo špekulacije.

“Nijedan plan, nijedan potez RS ne povlači da bi se otcjepila. Hoćemo ustavnu poziciju unutar BiH i to nije otcjepljenje. Da bismo išli u reforme moramo mijenjati Ustav, on nije promijenjen. To je naš pristup, a to nije otcjepljenje već borba za Ustav. Organi RS-a, cijela RS nema niti jedan plan o otcjepljenju, secesiji, a znam da neki u EU uporno karijere svoje grade na osnovu toga. To nije istina. Pokušavam biti realan, svjestan da napravim grešku, ali ne mogu da prihvatim druge koji misle da su nepogrešivi”, kazao je.

I ovo je samo jedna u nizu Dodikovih izjava gdje je govorio da RS ne planira niti želi napustiti BiH, iako je prije toga planirao Vojsku RS-a, obavještajnu službu, povlačenje iz državnih institucija…

No, Dodik je u tim trenucima bio pod snažnim pritiskom zbog svojih poteza odnosno podrivanja institucija BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iako svoju politiku nije značajno promijenio, pritisak međunarodne zajednice je prilično splasnuo što je bio signal lideru SNSD-a da se vrati na staro, a trenutak je idealan – počinje predizborna kampanja i “ništa bolje” za široke narodne mase od svakodnevne doze nacionalizma, patriotizma, šovinizma i, u ovom slučaju, “srbovanja”. On će, kako saznajemo, krajem sedmice objaviti kandidaturu za predsjednika RS-a.

Tako je prije dva dana u Modriči zaželio želju da Donald Trump ponovo postane američki predsjednik što bi bili povoljni uslovi da se RS otcijepi od Bosne i Hercegovine.

“Prvi put u historiji, bar meni poznatoj, Srbi čekaju vrijeme. Moramo da budemo strpljivi, da razumijemo vrijeme. Samo oni narodi koji budu sposobni da razumiju ovo vrijeme i sačekaju trenutak znat će. Evropa neminovno dolazi u konfuziju, do svojih unutrašnjih problema. Molim se Bogu da ponovo u Americi dođe Donald Trump”, rekao je Dodik.

Čovjek s crne američke i britanske liste i Putinova marioneta, je, dakle, ponovo svima jasno stavio do znanja da postoji jasan i precizan plan, ali da je samo pitanje trenutna i datih okolnosti. Baš u trenutku kada evropski komesar za proširenje Oliver Varhely zove, između ostalog, i Milorada Dodika u Brisel kao poželjnog sagovornika na temu situacije u BiH.

Klix