Dodik: BiH ima propalu spoljnu politiku koju kreira i sprovodi SDA

dodik 2
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik izjavio je Srni da BiH nema jedinstven stav kada je riječ o spoljnoj politici, zato što postoji samo propala spoljna politika koju sprovodi SDA preko svojih predstavnika, a posebno ministra inostranih poslova u Vijeću ministara Bisere Turković i njene zagušljive političke kuhinje u kojoj se nerijetko priprema mržnja prema Srbima i Republici Srpskoj i svemu onome što ima civilizacijsko obilježja.

Dodik je istakao da se tako otuđeno Ministarstvo vanjskih poslova u Vijeću ministara pretvorilo u sredstvo za političke manipulacije.

– Turkovićeva od nepostojeće spoljne politike, koju kroji snagom svoje destruktivnosti i prirodom mentaliteta koji se uklapa u društveni ambijent u kome preovlađuje poremećeno rezonovanje, pravi klasičnu institucionalizovanu prevaru samoproglašavajući se za kreatora spoljne politike BiH, iako je ona prema Ustavu u nadležnosti Predsjedništva BiH – istakao je Dodik.

Lični stavovi

Dodik je naglasio da Turković veoma dobro zna da spoljna politika u nadležnosti Predsjedništva BiH, ali ona, kao i ministarstvo koje vodi uporno krše Ustav i iznose lične stavove, odnosno stavove SDA.

On je ponovio da je BiH neutralna u rusko-ukrajinskoj krizi, jer Predsjedništvo BiH nije odlučilo drugačije.

Privrženi Ustavu BiH

Upitan da prokomentariše izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da je logično da BiH podrži izjavu EU o rusko-ukrajinskoj krizi, kao i odluku ambasadora BiH pri UN Svena Alkalaja koji se bez ovlašćenja pridružio izjavi EU, Dodik je rekao da je ta odluka ništavna i samim tim nepostojeća.

– Takve izjave Komšića i ponašanje Alkalaja predstavljaju njihove privatne stavove, a nikako stavove BiH, koja usaglašenu spoljnu politiku očigledno nema. Spoljna politika BiH nije i ne može biti politika koju zastupa SDA i njihovo njegiranje Ustava BiH po kojem je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda. Spoljnu politiku ne može i neće voditi SDA – poručio je Dodik.

On je naglasio da zbog toga Republika Srpska ostaje privržena Ustavu BiH i neće dozvoliti da se ova i bilo koja koja situacija koristi protiv nje i njenog naroda.