AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Predsjednik RS Milorad Dodik u petak u Istočnom Sarajevu izjavio je da su Srbi iz Sarajeva otjerani u posljednjem ratu tokom raspada bivše Jugoslavije, te da su im u Sarajevu oduzeti stanovi, imovina i istorija.

Poručio je da različito interpretiranje historijskih činjenica o Prvom svjetskom ratu još jednom pokazuje da narodi koji ovdje žive nisu bili na istoj strani, te da su još podijeljeni i da različito misle.

– Nikad nismo bili zajedno ni u tuzi, ni u veselju. Nemamo zajedničke praznike. Sve to govori o današnjoj BiH koja je država na silu uz pomoć međunarodne zajednice”, rekao je Dodik.

Pojašnjava da su Sud i Tužilaštvo BiH nelegitimne institucije koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH, te da te institucije vode postupak protiv direktora Državne agencije za  istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca.

Naglasio je da se u ovom slučaju radi o političkom progonu, te da je ovo poruka svima koji pokušavaju da se bore za RS i za poziciju srpskog naroda u državnim institucijama da odustanu od te borbe jer mogu završiti kao optuženi, a kasnije i osuđeni na “izdajničkom, nepostojećem sudu”. Ocjenjuje da se sve ovo dešava Zupcu jer nije prihvatio da bude “probosanski nastrojen”.

Dodik se osvrnuo na nedavnu posjetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Republici Srpskoj, te je podvukao da Izetbegović tamo može doći samo ukoliko postoji odluka sva tri člana Predsjedništva BiH o njegovoj posjeti.

– Izetbegović nije predstavnik RS ili srpskog naroda. Njega su birali muslimani, zbog čega mu je potrebna odluka Predsjedništva BiH da bi došao u RS”, pojasnio je Dodik, ističući da Izetbegović u RS može doći kao građanin, a da kao član Predsjedništva nije dobrodošao.

– Postoje u RS probosanske snage koje žele da  promovišu Bakira Izetbegovića u Istočnom Sarajevu i u Doboju i ne znam ni ja gdje. I postoje prosrpske snage koje se bore isključivo za RS, njenu dejtonsku poziciju, jačanje njene autonomije, sve do trenutka kada ćemo proglasiti nezavisnost”, poručio je Dodik.

Nezavisne