Portal 072info

Dodik: Bošnjaci blagonaklono gledaju prema migrantima jer su iste vjere

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je BiH krajnji cilj migrantima sa Bliskog istoka i da to može izazvati dugoročne posljedice, odnosno uticati na strukturu stanovništva na ovom prostoru.

“Riječ je o ljudima koji su pod silom tih dešavanja na Bliskom istoku krenuli i njihov krajnji cilj je zapadna Europa, ali ona je zatvorena. Što znači da je krajnja tačka do koje oni dolaze BiH”, rekao je Dodik za televiziju RTL.

On je izrazio uvjerenje da su Bošnjaci generisali ovu priču i da oni blagonaklono gledaju na migrantski talas koji dolazi i da ne žele biti dio rješenja i mjera koje BiH treba da preduzme.

“Ne žele jer je riječ o ljudima iste vjere i, na kraju krajeva, to se pokazalo i u Sarajevu, jer su u mnogim njegovim dijelovima već znatne koncentracije ljudi sa Bliskog istoka, koji su ranije došli i prave svoja naselja. Dakle, to se ne bi moglo desiti bez neke politike koja je saglasna s tim”, naveo je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da Republika Srpska ne protjeruje migrante sa svoje teritorije, već im pruža pristojne usluge da što prije prođu dalje, te dodao da kontejnersko naselje kod Doboja nije rješenje.

“U Republici Srpskoj neće biti nijednog naselja, bez obzira šta o tome ko mislio i govorio”, rekao je Dodik.

On je dodao da smatra da nije humano zatvoriti granice, ali da će ih otvoriti ako to učini i Hrvatska.

Komentarišući najavljeni dolazak turskog predsjednika Redžepa Taipa Erdogana u Sarajevo u nedjelju, 20. maja, Dodik je rekao da je Erdogan jak predsjednik, jake zemlje, ali da se ovdje osjeća da se Turska suviše snažno angažuje u interesu Bošnjaka.

Prema njegovim riječima, jedna je stvar dolazak predsjednika Hrvatske, koja je susjedna zemlja, ili Srbije, a sasvim druga priča dolazak Erdogana.

Dodik je ocijenio da Erdogan dolazi u BiH da prikupi glasove za svoje izbore i da pokaže na unutrašnjoj sceni moć i efikasnost svoje politike i u regionu, kako se, navodno brine za Bošnjake.

“Ovo će biti tačka u kojoj će se lomiti mnoge stvari u BiH. Ovo je presedan, koji, da me niste pitali, ne bih ni komentarisao. Nemam ništa protiv toga da dođe tu, jer će to legitimisati i neke druge stvari”, rekao je Dodik.

Na pitanje da li je igrač ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dodik je rekao da poštuje Putina i Rusiju, kao što poštuje EU i njene lidere, da pripada samo srpskom narodu koji ga bira na izborima i da vodi politiku u interesu svog naroda.

“Putin je nesumnjivi prijatelj ne samo Srba, nego i Bošnjaka i Hrvata. Kad god sam pričao s njim, uvijek je rekao da su Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH ono je što interesuje Ruse. Ponekad sam bio razočaran, ali sam razumio o čemu govori”, dodao je Dodik.

Srna

Podijelite članak