“Dodik daje 16.000 KM za trosjed, dvosjed i fotelju, a od učitelja uzimate 10 posto od plate”

“Dodik daje 16.000 KM za trosjed, dvosjed i fotelju, a od učitelja uzimate 10 posto od plate”

Brojne optužbe opozicije obilježile su današnju posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) tokom rasprave o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju tog bh. entiteta.

Za poslanike Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) nije bilo neophodno uvoditi vanredno stanje prije mjesec i po dana, a prozivali su premijera Radovana Viškovića zbog, kako smatraju, nepotrebne kupovine mobilne bolnice, za koju su utrošeni milioni iz entitetskog budžeta, a taj objekat još nije u funkciji.

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković upozorio je rukovodstvo Narodne skupštine RS-a da je imalo tri mjeseca da pripreme skupštinsku salu za rad u uslovima infekcije koronavirusa, što nije urađeno.

– Milorad Dodik daje 16.000 KM za trosjed, dvosjed i fotelju, a pritom od prosvjetnih radnika, profesora, učitelja, uzimate 10 posto od plate da biste gospodinu Dodiku kupili fotelju. Dva i po miliona ste dali turističkoj organizaciji da kupe maske. Pokretnu bolnicu kupili da ovce pasu… – naveo je Stanivuković kritikujući poteze vlasti u proteklim danima.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić istakao je da nije bilo potrebno uvoditi vanredno stanje u RS, da je RS nespremno ušla u pandemiju koronavirusa, bez Robnih rezervi, koje su ranije otišle u stečaj, a da je mobilna bolnica, koja je jedan šator, “sramota” za RS.

-Zar treba da raspravljamo o stanju u zdravstvu, koje ima dugove od milijardu i 100 miliona KM. Lokalne karantirane organizovani na katastrofalan način za vrijeme epidemije, a šatore i cijevi za mobilnu bolnicu ste prevozili avionom – ustvrdio je Stanić.

Premijer Radovan Višković rekao je da se u nabavku te bolnice ušlo u trenutku kada je situacija s pandemijom koronavirusa bila na vrhuncu u zemljama poput Italije, te da je Vlada RS “prva u regionu i BiH reagovala na pojavu virusa korona“.

-RS se od pojave virusa korona u Kini pripremala za najgori scenario koji je podrazumijevao dolazak bolesti i u RS – istakao je Višković u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, na kojoj poslanici razmatraju Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja.

Spreman je, kaže, da odgovara za svoje postupke u svakom trenutku, a ustvrdio je i da je RS odbila da kupi respiratore koji su nabavljeni u Federaciji BiH.

-Imali smo tu ponudu prije nego što je imala Federacija BiH. Ne što je premijer pametan, već zato što je suglasnost za te kupovine davao doktor. Peđa Kovačević, šef Intenzivne njege na UKC RS. On je rekao da ove mašine ne odgovaraju i nisu za liječenje pacijenata – kazao je Višković.

Šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić smatra da rad Skupštine mora biti efikasniji, jer pojedini poslanici opozicije zloupotrebljavaju skupštinsku govornicu u predizborne svrhe.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović rekao je na početku sjednice da tokom vanrednog stanja nije bila marginalizovana uloga parlamenta te da vanredno stanje nije “zloupotreba vlasti“, već je uvedeno zbog zaštite zdravlja ljudi.

Vlada RS uputila je Narodnoj skupštini Prijedlog za ukidanje vanrednog stanja, koje je na snazi od početka aprila, jer smatraju da su prestale okolnosti zbog kojih je ono proglašeno.

U obrazloženju se navodi da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS smatra opravdanim uvođenje pristupa kojim će se postepeno život vraćati u normalan tok, odnosno da su stvoreni preduslovi za ukidanje vanrednog stanja.

Na dnevnom redu posebne sjednice je i potvrđivanje akata koje je u vrijeme vanrednog stanja donosila predsjednica RS Željka Cvijanović.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog rebalansa budžeta za 2020. godinu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica