Portal 072info

Dodik dirnut reakcijom majki Srebrenice nakon napada na Vučića

Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da ga je “posebno dirnula” reakcija majki Srebrenice, nakon jučerašnjeg napada na premijera Srbije Alaksandra Vučića u Potočarima kod Srebrenice.

Zahvalio im se za reakcije koje su dale nakon tog događaja.

– I to je pravi odgovor. Na kraju njihov bol koji su doživjele ne može da zamjeni nikakva kvalifikacija tog događaja. One su izgubile najmilije kao i mnoge druge majke, braća, sestre…, na svih stranama na kojima su stradali u ratu – rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ratna dešavanja u Srebrenici Dodik je nazvao “ogromnim zločinom prema bošnjačkom narodu“.

Međutim, naveo je da udruženja majki Srebrenice ne treba da ulazi u politička pitanja, već da ostanu u onome što se odnosi na poštovanje njihovih stradalih u ratu.

On je ponovo podsjetio da je jedna od majki iz Srebrenice jučer molila Bila Clintona “da im napravi državu“ te da je to neprihvatljivo.

– Jučer se pokazalo da strasti koje su se raspirile proteklih sedmica, u nekoliko događaja, u osnovi onoga što se jučer desilo – ustvrdio je Dodik navodeći da je Vučić otišao u Srebrenicu i praktično pokazao kako on vidi politiku pomirenja i tako je njegovo prisustvo trebalo da bude shvaćeno.

Međutim dogodilo se, kaže, nasilje, s veoma opasnih namjerama onih koji su to organizirali“.

– Da nije bilo adekvatne reakcije iz osiguranja, koji su mahom bili iz Specijalne jednice MUP RS-a, očigledno da bi linč i stampedo koji je krenuo na Vučića, mogao da ima dalekosežne posljedice, samo da se zakasnilo s njegovom evakuacijom – naveo je Dodik.

Na pitanje koliko su narušeni srpsko-bošnjački odnosi nakon ovog slučaja, on je dodao da se mora razgovarati i da je to jedino rješenje.

– BiH možemo da napravimo samo kao zajedničku zemlju, dovoljono komotnu za sve i ona ne smije da bude organizovana ni za jedna narod ekskluzivno. Ako budemo sposobni da to uradimo možemo prevazići probleme – dodao je on.

Dodik je danas prisustvovao slavi “Izvorne Srpske demokratske stranke”, koju su, kako kažu, ponovo aktivirali nezadovoljni sadašnjom politikom SDS-a i Mladena Bosića.

Na ovoj slavi je, između ostalih, bio i haški osuđenik Momčilo Krajišnik, a Dodik je svoje prisustvo ovom skupu obrazložio time da je s njima bio u prvom sazivu parlamenta RS-a.

Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box