“Dodik i drugi trebaju znati: Nema nikakvog, a pogotovo ne mirnog razlaza u BiH”

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastao se danas u Briselu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović zahvalio se NATO-u za veliku podršku.

“Naše pretenzije su NATO savez i BiH je odlučna u tome. Ovdje sam došao da kažem da su važne institucije BiH ali i da postoje politike koje to usporavaju. BiH je država u kojoj je NATO savez uradio važne stvari. Zaustavio rat, uspostavio mir, s nama predano radio u potpisivanju Dejtonskog sporazuma. Uvjeren sam da će NATO i dalje štiti Dejtonski mirovni sporazum. Želim se zahvaliti na prilagođenom paketu podrške državama aspiranticama, posebno zbog ruske agresije na Ukrajinu. Utjecaj Rusije postoji u BiH i postoje otvorenje prijetnje i to radi ruski ambasador u Sarajevu i prijeti da će BiH osjetiti posljedice ako uđe u NATO. Mi idemo u EU integracije i NATO put i niko nas neće spriječiti. Trazimo podršku i da se referirate na važu ulogu da čuvate Dejtonski sporazum i mir.”

Nema secesije mirnim putem

Đaferović je istako da secesionističke politike člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ne može proći mirnim putem ali da se nada da do toga neće doći i da će te politike završiti na “smetljištu historije”.

Na pitanje novinara N1 Esmira Milavića da se U BiH govori o mirnom razdruživanju ali i iz Hrvatske o novoj mogućoj samoupravi, da li vjeruje da će NATO biti garant sigurnosti, Džaferović je rekao:

Copy

 “I Dodik i svi drugi treba da znaju da nema nikakvog, a pogotovo mirnog razlaza u BiH, nema dodatnih ni etničkih, ni bilo kakvih drugih podjela u BiH”.

Vjeruje da će NATO pružiti neophodnu podršku i da će sačuvati mir u BiH i posebno što postoje indicije da Rusija neće glasati da se misija Althea nastavi.

Odmah nakon pressa, Džaferović će se obratiti i na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC), koje inače čine stalni predstavnici svih država članica NATO saveza.

N1

Prethodni članakLagumdžijin test da je opozicija zaista protiv SDA
Sljedeći članakZa ovu staru novčanicu može se dobiti oko 300 eura