Dodik je špijunska marioneta Kremlja, Rusija mora biti poražena, a Putin mrtav

Beograd, 2. marta 2017.- Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenad Canak (na slici) izjavio je da ce veceras na sednici Glavnog odbora te partije biti odluceno o nacinu izlaska na predsednicke izbore. Canak je tako odgovorio na pitanje novinara u Domu Narodne skupstine da li je ta stranka odlucila o podrsci kandidatu za predsednika Vuku Jeremicu. FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ nr
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, Milorad Dodik, otputovao je u Rusiju gdje će prisustvovati Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Tamo bi se sutra, 17. juna, trebao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, koji je ovih dana boravio u Ukrajini na koju je Rusija izvršila agresiju, i gdje se lično uvjerio u ratna razaranja, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba – da „stvar je jednostavna“.

Dodik odlazi na noge stvarnim gospodarima

„Rusija sada kada sa potpunim pravom režim Vladimira Putina prezren od strane svog civilizovanog svijeta je veoma važno da pronađe nekog ko bi razbio tu sliku Evrope ujedinjenje protiv fašizma iz Kremlja! Upravo zbog toga Milorad Dodik služi kao marioneta u tom kremaljskom pozorištu sjenki. On pokušava da kremaljska propaganda pokaže da to nije istina i da postoji još mjesta gdje su, ne znam, dobrodošli…

Dodik će njima otići na noge, da bi dokazao lojalnost i vjernost svojim pravim gazdama, a to nisu građani BiH, niti čak građani njezinog sjeveroistočnog dijela, nego kremaljska špijunska veza“, kaže Čanak za portal Radiosarajevo.ba.

Moskva traži saveznike za projektile

Rusija, veli, pokušava da nađe saveznika koji bi joj će joj omogućiti da na njegovog teritoriji postavi balisitčke rakete i projektile „zemalja-zemalja“ (SSM) „kojima bi mogao da ucjenjuju Europsku uniju (EU) držeći njene predstavnice i važna industrijska čvorišta na nišanu“.

„To je ponašanje, ako bismo ga sveli na svakodnevni jezik, razbojnika koji vam prisloni pištolj na glavu i onda vas pljačka. To je isto što radi Rusija po cijelom svijetu. Tako da kremaljski režim mora biti svrgnut. Dok Rusija ne bude pobijeđena vojno, dakle, ne u diplomatskom smislu i u smislu ne znam kakvih priča, već vojno, od toga nema ništa. Vojno mora biti poražena, a Putin mora biti mrtav! Onda počinjemo na razgovaramo dalje, a to su usovi da se nešto promijeni“, ističe Čanak.

Nadalje, on smatra da od situacije u Ukrajini u mnogome zavisi situacija u Bosni i Hercegovini, ali i regiji.

„Međunarodna zajednica je maglovit pojam. Treba biti svjestan on da gotovo ne znači ništa. Vidite da od promjena u američkoj administraciji mnogo zavisi, i da je dolaskom Joea Bidena napravljen zaokret koji već vrlo značajan. Da je Trump dobio još jedan mandat, Amerika bi napustila NATO, a NATO ovog trenutka može koliko-toliko da garantuje bezbjednost zemljama Evrope pred prijetnjom od ruske okupacije. Da je Ukrajina pala, kako se očekivalo, u roku od par dana, kad je 24. februara počela agresija Rusije na Ukrajine, vi biste sutra imali rat u BiH“, upozorava on.

Pojašnjava da bi „otvaranje novog fronta“ bilo od interesa „za ruske imperijalne planove“.

„Rusi nikao da se okanu svojih imperijalnih pokušaja da naprave satelitske države, osim Bjelorusije, da to naprave od sjeveroistočne BiH, Srbije, Crne Gore… Tako da sve su to trenutno otvorene teme koje sprječava da se aktiviraju samo činjenica da Ukrjainici nisu slomljeni i da vode neravnopravan, ali odrbanbeni rat. Od toga šta će desiti u Ukrajini i sa Ukrajinom mnogo zavisi i naša situacija“.

Vučić rizikuje da ga Rusi ubiju

Na pitanje kako će se u cijeloj toj situaciji ponašati Rusija, Čanak ističe:

„Srbija kao posljednja država koja nije uvela sankcije Rusiji na tlu Evrope, jasno pokazuje da Vučić pokušava da ostavi otvorena vrata za saradnju s Evropskom unijom, jer mu je više stalo do evropskih investicija i svega toga, dok, s druge strane, ne želi da se izloži gnjevu Kremlja. Jer, što se tiče Kremlja Srbija će biti ili ruska ili je neće biti, u smislu neće biti njenog rukovodstva koje nije prorusko. Vučić ima opcije ili da rizikuje izolaciju Zapada, čime bi Srbija bila ekonomski uništena, i to bi izazvalo velike turbulencije i tenzije, ili, s druge strane, da ga Rusi ubiju!“, tvrdi naš sagovornik.

To su, po Čanku, alternative predsjednika Srbije.

„Zbog toga on pokušava stalno da ne završi izbore koji su bili u aprilu ove godine. I stalno se iznova i iznova ponavljaju na jednom biračkom odboru izbori, da se ne završi taj proces, da bi mogao da procijeni kako će se dalje razvijati situacija u Ukrajini, samoj Ruskoj Federaciji i da onda na osnovu toga donese oduku koja će ga za početak održati živim! A drugo dovesti u situaciju da plati najmanju moguću cijenu. Međutim, mislim da vrijeme ističe i da će se na kraju vuči potezi koji će biti smjeli, a koliko korisni, to ćemo da vidimo“, zaključio je Čanak u razgovor za Radiosarajevo.ba.

GODISNJICA
MARKETING