Dodik: Kada Komšić kaže “mi” vjerovatno misli na njega i Džaferovića

1629563278 SA KRIVICNE DODIK PKG ADS20210821 164157099 mxf 00 00 52 23 Still001 1200x800 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da ništa od onoga što je danas Željko Komšić rekao na sastanku sa ambasadorima EU u BiH, ni što je nakon toga saopštio ne odražava stav Predsjedništva BiH, već isključivo njegov lični stav.

– Niko iz RS nije se obraćao vladi Njemačke, pa Komšić vjerovatno riječ ‘mi’ koristi za njega i Džaferovića – rekao je Dodik upitan da prokomentariše sastanak Komšića sa ambasadorima EU u BiH.

Dodik je istakao da je Komšić obmanuo diplomate akreditovane u BiH da je na sceni blokada institucija, znajući da to nije tačno, dodavši da predstavnici RS u institucijama BiH uredno idu na posao i obavljaju svoje dužnosti.

– Priča o konstitutivnosti naroda, koja je sastavni dio ustava, očito je nešto što Komšića strašno iritira, jer odlično zna da konstitutivnost podrazumijeva predstavljanje, a da on nije predstavnik naroda na čiju poziciju je sjeo. Јoš više ga iritira što je stranac na čiju je pomoć računao odlično shvatio prevaru kojom Bošnjaci po treći put u Predsjedništvo BiH delegiraju dva člana – naglasio je Dodik.

Dodik je ponovio da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, niti je u BiH došao po proceduri koju predviđa Dejtonski mirovni sporazum i o njegovom dolasku nema saglasnosti Vijeća sigurnosti UN i sa njim nema razgovara koji se tiče BiH.

– Čak i da je došao u BiH po utvrđenim procedurama, on nema pravo da se bavi ni evropskim pitanjima, ni izbornim zakonodavstvom niti pitanjem konstitutivnosti naroda. To su sve pitanja o kojima treba da odlučuju legalno izabrani predstavnici naroda u BiH – ukazao je Dodik.