Portal 072info

Dodik na Jahorini: Projekt gondole naš je zajednički uspjeh

Olimpijski centar Jahorina otvorio je danas najveći projekt na Jahorini, kabinsku gondolu “Javor-Partizan”, čemu je prisustvovao i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Radi se o instalaciji kompanije “Leitner” kapaciteta 2.700 skijaša na sat i dužine 1.100 metara, a ima ukupno 36 desetosjednih kabina od kojih je jedna VIP prilagođena za posebne namjene.

Prema riječima Dejana Ljevnaića, direktora Olimpijskog centra Jahorina, VIP gondola izgrađena je na trasi koja je najmanje izložena vjetru i magli, tako da će raditi i kada ostale instalacije nisu u mogućnosti.

– Spaja dio skijališta Prača s dijelom skijališta Poljice, što je nedostajalo u prethodnom periodu. Uz gondolu su izgrađene i tri nove staze dužine pet kilometara, a glavna i najveća staza prekrivena je sistemom osnježavanja i izgrađeni su vjetroustavi – kaže Ljevnaić.

Ističe da će, osim što će značajno doprinijeti povećanju kvaliteta skijanja na Jahrorini, kabinska gondola “Javor–Partizan” biti svojevrsna turistička atrakcija prilagođena i za panoramsko razlgledanje, te će na adekvatan način upotpuniti ponudu Olimpiskog centra Jahorina tokom cijele godine.

Dodik je poručio kako je projekt gondole zajednički uspjeh.

– Političari se uvijek mjere po tome šta ostave iza sebe, a ne šta pričaju da će uraditi. Kada se pogleda šta se ovdje uradilo na Jahorini, onda ne bih ništa trebao ni pričati – izjavio je Dodik, najavljujući da imaju u planu uraditi gondolu do Pala, pa i do Lukavice, a potom se provozao gondolom i svečano je proglasio otvorenom.

Gondola će nositi ime Emira Kusturice, a uz nju su izgrađene i tri nove staze dužine pet kilometara. Glavna i najveća staza prekrivena sistemom osnježavanja i izgrađeni su vjetroustavi, a dobila je naziv po Novaku Đokoviću, jednom od najboljih tenisera na svijetu.

Kao proslava povodom otvaranja ovog izuzetno značajnog projekta za Olimpijski centar Jahorina, večeras je na programu koncert Saše Matića s početkom u 20 sati.

AVAZ – D. PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 9
    Shares

Počitajte još

Olimpijski centar Jahorina najavljuje spektakularni koncert Saše Matića za 30. novembar

Redakcija

Dodik poručio Komšiću: Zamislite da kažem da ću se zalagati za nezavisnost RS

Redakcija

Komšić: Dosljedno provođenje Mišljenja EK problem za Dodikovu politiku blokada

Redakcija

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box