Dodik najavljuje novi Zakon o imovini RS i pored odluka Ustavnog suda

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Lideri stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj definisali su novi koalicioni sporazum o raspdjeli vlasti koji će važiti do 2026. godine.

“Dogovoreno je koliki procenat vlasti pripada kojoj partiji u izvršnim funkcijama i dogovorili smo da se do četvrtka iduće sedmice na nivou sekretara dogovori broj mjesta kako bi se nastavila saradnja”, rekao je Dodik.

Namjera je, tvrdi, da se što prije završi potpuna implementacija izbornih rezultata u Republici Srpskoj. Kako je istakao, koalicija koju čine SNSD, SP, US, DEMOS, NDP I NPS neće se širiti novim političkim subjektima. Uz to, istakao je kako 4% od ukupnog kolača ostavljen za ostale stranke i parnere koji mogu da doprinesu dvotrećinskoj većini u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Danas utvrđeni procenti neće se mijenjati ni na više ni na niže bez obzira na to kroz šta prolazi određena stranka”, napomenuo je Dodik.

Naglasio je da je razgovarano i o politikama koje će se voditi, a zajednički je osuđena današnja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

“Odluka Ustavnog suda je sramna. U njoj nema ničeg pravnog”, rekao je Dodik tvrdeći da su se sudije Ustavnog suda zapetljale u sve “kao pile u kučine”.

“Imovina će i dalje pripadati Republici Srpskoj. Priprema se odmah novi zakon. Mi ćemo ga brzo donijeti, vjerovatno i prije nego sto Ustavni sud poništi ovaj zakon. Na nivou Bosne i Hercegovine nećemo prihvatiti raspravu o bilo kojem pitanju kije reguliše imovinu”, rekao je on ističući da će nastaviti da funkcionišu na bazi upotrebe imovine.

N1