d 6


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas novinarima u Banjoj Luci da se 2.100 medicinskih radnika iz Republike Srpske do sada prijavilo za vakcinaciju protiv koronavirusa u Srbiji.

– Ja sam sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio da se 5.000 medicinskih radnika može vakcinisati u Srbiji. Oni će se vakcinisati u Loznici, Sremskoj Mitrovici i Beogradu. Vjerujem da će do kraja sedmice izvršiti vakcinaciju – rekao je Dodik.

Zahvalio se Vučiću na ovoj ponudi.

– To za nas znači mnogo, imajući u vidu stanje na tržištu. Činjenica je da je Srbija jedna od najboljih zemalja u Evropi, u svijetu, koja ovu situaciju rješava – rekao je Dodik.

Govoreći o ponovljenim izborima u Srebrenici i doboju, Dodik je rekao da je SNSD, čiji je on predsjednik, zajedno sa svojim koalicionim partnerima učinio sve da se pripreme ovi izbori.

– Bošnjacima je stalo do toga da se Srebrenica problematizira, pa su ovi iz SDS-a i PDP-a prihvatili uz uvjet da se problematizira i Doboj – rekao je Dodik.

Ovom prilikom ponovio je ranije iznijet stav da ne treba birati novog visokog predstavnika i da se kancelarija visokog predstavnika u BiH zatvori.

– Nama ne treba novi visoki predstavnik, pozdravljamo stav Moskve da se zatvori kancelarija visokog predstavnika – poručio je srpski član Predsjedništva.

Također, Dodik je rekao da će SNSD predložiti novi zakon o porijeklu imovine i porezima.

– Utvrđena je prva verzija prijedloga Zakona o porijeklu imovine, a njegov nacrt bi se već u martu našao na sjednici Narodne skupštine RS. Radi se o zakonu koji se donio u Srbiji. Smatramo da je riječ o dobrom zakonu i nastojat ćemo da ga prilagodimo uvjetima ovdje – rekao je Dodik.