BD39E783 82E7 4067 BD67 49692BB99928
AUTOR: P.D.
DATUM: lis 28, 2021 @ 19:00
KATEGORIJA: Vijesti
FIXGEHALT

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratio se javnosti nakon Glavnog odbora SNSD-a na Palama.

NER FIT

– Vraćanje na Ustav je čuvanje BiH. O građanskom konceptu nema razgovora ni sada, niti u budućnosti. Ovakvo stanje je antidejtonsko, odbacili smo građanski koncept BiH, koji treba da predstavi Bošnjake kao dominantne, rekavši da možemo samo da se posvetimo Ustavu dok ne dogovorimo nešto drugo – rekao je Dodik.

Kako kaže, od takve politike neće odustati. 

– Oni pokušavaju da nametnu pitanje o sankcijama. Oni koji tvrde da imamo vladavinu prava, spremni su da pozivaju visokog predstavnika da koristi bonske ovlasti. Povući ćemo naše saglasnosti za formiranje vojske, VSTV-a, UIO. Dok Narodna skupština ne donese te zakone, nećemo dozvoliti da postoji vrsta dezorijentacije. Set onih 140 odluka koje su sakrile zakone koji su ovdje uvaljeni, bit će povučeni sa RS. Razumijem da muslimani žele da sačuvaju stečene pozicije uz podršku međunarodne zajednice. Svjesni smo da imamo aroganciju međunarodng faktora, da Amerikanci ovdje prijete, da mi iz SNSD-a ovdje zaštitimo svoj kriminal. Ja da hoću da zaštitim neki kriminal ne bih izlazio iz Američke ambasade – dodao je Dodik.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Napomenuo je da će se sresti se s Palmerom večeras u Sarajevu. 

– Mi želimo da stavimo na mjesto svakoga koje mu pripada. Ništa ne uzimamo od BiH. Od onoga što pripada BiH. Naše politike nisu protiv nikoga, u skladu su s Ustavom. Danas BiH ima kulminaciju mnogo odluka koje se donose, ali se ne rješavaju. Od nas zavisi kako ćemo se ponašati u RS. Mi jesmo za razgovor, ali nismo za gubljenje vremena. Mi imamo za cilj BiH učiniti ustavnom zemljom – zaključio je Dodik.

Još jednom je ponovio svoj stav da BiH nema visokog predstavnika.

– Glavni odbor je potvrdio našu politiku; BiH nema visokog predstavnika, ima čovjeka koji se lažno predstavlja. On nije visoki predstavnik, to još pokazuje veću polarizaciju u BiH u smislu da je nesređeno stanje apsolutno dobra prilika za lov stranaca koji su sve vrijeme pokušavali da naprave nesređeno stanje uz naivne domaće političke strukture koji su prihvatali njihovo djelovanje kako bi se BiH potpuno destabilizovala. Mislimo da nikada više ne treba da bude izabran visoki predstavnik, za RS on ne postoji jer nije izabran i nije imenovan. Bez obzira na aroganciju koju pokazuju zemlje članice PIC-a, to je samoizabrana grupa zemalja zainteresovanih za stanje u BiH – kazao je Dodik u obraćanju nakon sjednice.

LIDER