DODIK: Nema vanrednih izbora

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

5d51c92367f93cf7a78d2e3246f2a2d8

Predsjednik RS Milorad Dodik smatra da vandalizam i problemi u FBiH nisu razlog za održavanje vanrednih izbora u BiH, iako bi u FBiH to željeli.

 “Političke snage iz FBiH sada traže eskalaciju nemira na nivou BiH”, rekao je Dodik, povodom zahtjeva iz FBiH da zbog novonastale situacije u tom entitetu na području cijele BiH budu održani vanredni izbori.

Dodik je rekao za “Glas Srpske” da se od početka događaja u FBiH pokušava nametnuti priča da je “navodno u BiH nešto problematično sa stanovišta onoga što se dešava u FBiH”.

“Ovdje se uporno izbjegava reći da je problem u nekoliko kantona, gdje je srušena vlada i to tamo treba riješiti. Organi BiH koliko vidim funkcionišu. To što su zapalili zgradu Predsjedništva BiH je neka druga priča sarajevske čaršije, a ne odnosa u BiH”, istakao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je naveo da su protesti u FBiH politički motivisani, ali da je u svakom slučaju vidljivo da FBiH želi izbore na cijeloj BiH i da je krajnji cilj bio da se upravo to desi i izazove.

“U atmosferi ovako nagomilanih problema u FBiH, Srpska je stabilna i mirna i u tom pogledu razumije sve što se dešava. Republika Srpska je naravno svjesna da ima problema, ali ti problemi nisu razlog za vanredne izbore niti su razlog za rušenje. Treba ići na redovne izbore i završiti tu priču”, istakao je Dodik.

On je dodao da se izbori održavaju u oktobru i da do tada treba pripremiti demokratsku atmosferu, a ne praviti vanrednu situaciju.