Portal 072info

Dodik o “amanetu”: Sve što su Izetbegovići pokrali u ratu neka nose u Tursku

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik danas je prokomentarisao izjavu Bakira Izetbegovića o tome da je Alija Izetbegović “u amanet Erdoganu ostavio BiH”.

– Ja volim Republiku Srpsku i Republiku Srbiju, a Bosne i Hercegovina mi je neko moranje. Najbolje to potvrđuje Izetbegovićeva izjava kako on nekome daje nešto u amanet. Koji Erdogan? Kakav Alija Izetbegović? Oni mogu da daju Erdoganu ono što imaju lično pa neka nose tamo, a već su i odnijeli. Sve što su za vrijeme rata pokrali Alija Izetbegović i njegova porodica to može dati jer je to njihovo i ja nemam s tim ništa – kazao je Dodik.

On je dodao da su antiustavne i antidejtonske tvrdnje kako je Alija Izetbegović nakon smrti ostavio brigu o BiH predsjedniku Republike Turske Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan).

– On nije nikada predstavljao Srbe i bio izbor Srba. Za njega su glasali muslimani i on nikada nije bio predsjednik BiH već predsjedavajući Predsjedništva. To je nešto sasvim drugo od onoga kako se on predstavlja. Sada je on mirotvorac i čudo jedno. Gdje je bio do sada takav lijep i zgodan da nam širi mirovnu inicijativu? Za Srbe je on ratni zločinac – rekao je Dodik, dodavši da je međunarodna zajednica licemjerna jer je čekala da Alija Izetbegović umre pa da bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown) izjavio da je istraga za ratne zločine protiv njega bila u završnoj fazi, ali da ga je smrt spriječila da ode u Hag.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box