Dodik o preletima italijanskog aviona iznad Banja Luke: Želi li se ovim poslati neka poruka…

dodik 1
Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH rekao je “da su grubo prekršene granice BiH preletima italijanskog vojnog aviona iznad Banja Luke i cijele Krajine, kao i da je to još jedan dokaz da je BiH međunarodni protektorat”.

Dodik je napomenuo da je komanda Eufor-a u BiH najavila da bi ovih dana trebalo da dođe do preleta francuskih vojnih aviona tipa “rafale” nad teritorijom BiH, ali da nije bilo nikakvih najava za nalete drugih vojnih aviona.

Italijanski avion

On je napomenuo da su građani Banjaluke, a i cijele Krajine, mogli da čuju i pročitaju vijest na raznim portalima da nebom iznad njih kruži italijanski vojni avion u nepoznatoj misiji i sa nepoznatom namjerom, te smatra da se s pravom zabrinuto pitaju o čemu se radi.

Naime, kako su objavili portali, na internet stranici “Flightradar24” se vidi da je riječ o avionu pod oznakom iam41188 italijanskih vazduhoplovnih snaga.

Dodik je za Srnu istakao da se postavlja opravdano pitanje šta taj avion radi iznad Krajine i za koga i u koje svrhe prikuplja podatke?

On je upitao da li je samo Krajina interesantno područje za izviđanje ili je cilj sasvim drukčiji?

– Želi li se ovim poslati neka poruka narodu Krajine u vrijeme ratnih dešavanja nad Ukrajinom i višemjesečnim političkim tenzijama u BiH – pita Dodik.

Mi ne možemo da na ovo utičemo

Ako ovako mogu da nad teritorijom BiH nadlijeću razne strane letjelice, Dodik kaže da je onda opravdano pitanje opstanka suvereniteta BiH i da to predstavlja još jednu potvrdu o državi pod protektoratom međunarodne zajednice ili nekih organizacija koje nastupaju sa pozicije sile.

– Mi ne možemo da na ovo utičemo, ali izražavamo duboki protest zbog ovakvog grubog kršenja granica BiH. Nije opravdanje ni to da se ovo svrstava u redovne aktivnosti Eufora niti da se opravdava nekim članovima Dejtonskog mirovnog sporazuma – istakao je Dodik.

Predsjedništvo BiH, kako je istakao, o ovome nije obavješteno, a nije mu ni poznato da li je neko u BiH upoznat sa tim.