Dodik o susretu sa Eskobarom: Pričom o korupciji i bogatstvu političara, Eskobar pokušava da demorališe građane RS

rr
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naglasio je da bi zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar morao da zna da BiH može da ima budućnost samo na osnovu Ustava BiH na koji su pristali svi 1995. godine i ako se njeni narodi i entiteti budu borili za nju, a ne Amerikanci, Rusi, Evropljani ili visoki predstavnici.

Jasan izbor

– Ako se međunarodni faktor zaista zalaže da BiH opstane, onda je i pred njima i pred nama prilično jasan izbor, a to je Ustav BiH koji niko ne spori i koji je nedvosmislen – poručio je Dodik za Srnu upitan da prokomentira posjetu zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara BiH i sutrašnje odvojene susrete sa članovima Predsjedništva BiH.

Ukoliko Gabrijel Eskobar misli da je kriza u kojoj se nalazi BiH izazvana da bi, kako on kaže, Milorad Dodik sačuvao moć i bogatstvo, srpski član Predsjedništva BiH je rekao da želi odmah da mu poruči da je džaba dolazio, te da ukoliko ne promijeni optiku i sagleda činjenice koje su očigledne, onda će i sam doprinijeti atrofiji zemlje koju su i Amerikanci preko visokih predstvnika i Ustavnog suda BiH modelirali svih prethodnih godina po željama muslimana.

Sila međunarodnog faktora

On je rekao da u BiH više ne prolazi sila međunarodnog faktora, jer se na batine na ovom prostoru oguglalo, i zato ni sila ni prijetnje ne mogu da poluče rezultat.

Dodik je ukazao da je priča o korupciji, ruskom utjecaju, navodnom bogatstvu političara u BiH, što je omiljena poštapalica zapadnjaka, deplasirana i stereotip koji Amerikanci održavaju kako bi sačuvali svoje projekcije u BiH.

Dodao je da pričom o korupciji i bogatstvu političara Eskobar pokušava da demorališe građane RS nudeći im aspirin za karcinom koji je metastazirao.

Podrška birača

Dodik je upitao zar Eskobar misli da građani RS ne vide šta se dešava posljednjih 26 godina u kojima su im otimali nadležnosti, šume, zemljište, obilježja, pa i Dan RS i zar toliko potcjenjuje ljude u RS smatrajući ih toliko kratkovidim i nesposobnim da vide šta se godinama unazad radi od RS.

– Što se tiče moći Milorada Dodika ona proističe iz podrške više od 380.000 glasova birača koje sam dobio na izborima, a imovina koju posjedujem je sticana napornim i zakonitim radom duže od 40 godina, i nikada nije osporena ni pred jednim sudom ni u BiH ni van nje. Da bih sačuvao svoju imovinu, a Eskobar zna da sam ja prije 26 godina ušao u politiku kao imućan čovjek, i da bi svi ljudi u RS sačuvali svoju imovinu potreban nam je mir, stabilnost i pravna država za koju se borim – poručio je član Predsjedništva BiH.