milorad dodik 3
27.08.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predsjednistva Bosne i Hercegovine. Milorad Dodik Photo: Armin Durgut/PIXSELL
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozvao je danas medije i javnost u Srbiji da Christiana Schmidta ne nazivaju visokim predstavnikom, jer se, kako je rekao, “lažno predstavlja kao visoki predstavnik i na tu funkciju je došao nelegitimno”.

FIXGEHALT

“Visoki predstavnik ne postoji. Ovaj sadašnji ne može da bude prihvatljiv. Po medijima u Srbiji vidim da se često pominje termin visoki predstavnik. To nije tačno i molim vas da ga u Srbiji ne nazivate tako”, rekao je Dodik u Beogradu na tribini “Inckov zakon – kraj Srpske ili raspad BiH”.

Član Predsjedništa BiH je rekao da “Schmidt glumi da je visoki predstavnik i da će morati da preduzme nešto snažno i jako da bi pokazao da jeste, ali da će se vidjeti da nije”.

Dodik kaže da sve što se dešava u vezi sa institucijom visokog predstavnika u BiH od međunarodnog faktora okupljenog oko Velike Britanije i Amerike, uz još neke zemlje, predstavlja odmazdu prema Republici Srpskoj.

LIDER

Ako se pojavi neki novi Tramp, proglasiti nezavisnost RS

Dodik je istakao da iščekuje nekog novog američkog predsjednika, dajući doznanja da mu se ne dopada pristup Joea Bidena.

“Mislim da tome dolazi kraj. Na kraju krajeva nije ni (američki predsjednik Joseph) Biden nešto što će dugo da traje. On ima mandat još tri godine, pa ćemo sačekati. Možda se pojavi neki novi Tramp. Ako se pojavi neki novi Tramp, u prvoj godini (njegovog mandata) treba proglasiti nezavisnost Republike Srpske i onda ćemo vidjeti dalje”, rekao je Dodik.