dodik 13
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 28, 2021 @ 7:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je sinoć da će biti povučene saglasnosti Republike Srpske date na sporazume o vojsci formiranju Oružanih snaga BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. 

– Ovih dana popisujemo sve ono što je urađeno od strane visokih predstavnika ili kroz naše sporazume i davanja saglasnosti. Mi ćemo povući naše saglasnosti na sporazume o vojsci i VSTS-u – rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

On je istakao da postoji želja da se predloži, a o čemu će se ovih dana i odlučivati, da se kroz “rušenje” zakona o vojsci u roku od nekoliko mjeseci formira vojska Republike Srpske.

– To je sve u skladu sa Ustavom i nema mjesta na svijetu gdje se zakonom pokušava srušiti Ustav, samo nama pokušavaju tako nešto da kažu. U Ustavu BiH piše da postoji vojska Republike Srpske – naveo je Dodik.

On je pozvao na konsenzus u Narodnoj skupštini Republike Srpske prema tim i drugim bitnim pitanjima za ovaj entitet, među kojima su i, kako je kazao nametnute odluke visokih predstavnika.

Prema njegovim riječima, konsenuz mora biti suštinski, mora biti rigorozan odnos u odbijanju svih odluka visokih predstavnika koje nisu u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

LIDER