Dodik pokušava osporiti neosporivo: RS će u Njemačkoj tužiti Schmidta zbog “lažnog predstavljanja”

Dodik pokušava osporiti neosporivo: RS će u Njemačkoj tužiti Schmidta zbog “lažnog predstavljanja”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ne odustaje od toga da ospori ono što je neosporivo po pitanju visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Najavio je da će Republika Srpska u Njemačkoj formirati pravni tim koji će podnijeti tužbu protiv Schmidta zbog, kako je naveo, lažno predstavljanje i štetno djelovanje u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim riječima, pravni tim već prikuplja dokaze koje će dostaviti uz tužbu.

Podsjećamo, Dodik, kao i Rusija i Kina kao dvije od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, smatraju da je Vijeće sigurnosti trebalo dati odobrenje za imenovanje Schmidta na funkciju visokog predstavnika.

Međutim, kako smo pisali prije godinu dana, i pismo bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna kazuje da nije bila potrebna saglasnost Vijeća sigurnosti.

Riječ je o pismu iz 29. decembra 2005. u kojem je Ashdown ukazao Vijeću sigurnosti da je dovoljna saglasnost Vijeća za implementaciju mira (PIC).

“Pišem vam povodom nedavnog sastanka PIC-a, kako bih vas obavijestio da je Christian Schwarz-Schilling iz Njemačke izabran da me naslijedi na funkciji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini”, naglasio je tada Ashdown.

Potom je istakao da je obaviješten o tome da bi tijelo UN-a trebao samo informisati o ovoj odluci.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS