dodik 4 750x563 1
AUTOR: K.H.
DATUM: stu 7, 2021 @ 11:55
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik komentarisao je za sutra najavljeni njegov susret sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrielom Escobarom.

NER FIT

“Ako se međunarodni faktor zaista zalaže da Bosna i Hercegovina opstane, onda je i pred njima i pred nama prilično jasan izbor, a to je Ustav Bosne i Hercegovine koji niko ne spori i koji je nedvosmislen”, poručio je Dodik za Srnu upitan da prokomentariše Escobarovu posjetu i sutrašnje odvojene susrete sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, ako Escobar misli da je kriza u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina izazvana da bi, kako on kaže, Dodik sačuvao moć i bogatstvo, želi mu odmah poručiti da je džaba dolazio te da ukoliko ne promijeni optiku i sagleda činjenice koje su očigledne, onda će i sam doprinijeti atrofiji zemlje koju su i Amerikanci preko visokih predstavnika i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine modelirali svih prethodnih godina po željama “muslimana”.

Poručio je da “više ne prolazi sila međunarodnog faktora, jer se na batine na ovom prostoru oguglalo, i zato ni sila ni prijetnje ne mogu da poluče rezultat”.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Dodik je ocijenio da su navodi o korupciji, ruskom utjecaju, navodnom bogatstvu političara u Bosni i Hercegovini, što je “omiljena poštapalica zapadnjaka, deplasirana i stereotip koji Amerikanci održavaju kako bi sačuvali svoje projekcije u Bosni i Hercegovini”.

Dodao je da Escobar, kako je izjavio, pričom o korupciji i bogatstvu političara pokušava da demorališe građane Republke Srpske nudeći im aspirin za karcinom koji je metastazirao.

Pitao je zar Escobar misli da građani Republike Srpske, kako je rekao, ne vide šta se dešava posljednjih 26 godina u kojima su im otimali nadležnosti, šume, zemljište, obilježja i Dan Republike Srpske i zar toliko potcjenjuje ljude u Republici Srpskoj smatrajući ih toliko kratkovidim i nesposobnim da vide šta se godinama unazad radi od Republike Srpske.

“Što se tiče moći Milorada Dodika ona proističe iz podrške više od 380.000 glasova birača koje sam dobio na izborima, a imovina koju posjedujem je sticana napornim i zakonitim radom duže od 40 godina, i nikada nije osporena ni pred jednim sudom ni u Bosni i Hercegovini ni van nje”, tvrdi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a.

Kako je kazao, da bi sačuvao svoju imovinu, a Escobar zna da je prije 26 godina ušao u politiku kao imućan čovjek, i da bi svi ljudi u Republici Srpskoj sačuvali svoju imovinu potreban je mir, stabilnost i pravna država za koju se bori.

Podsjećamo, nakon prošlomjesečnog telefonskog razgovora poručio Escobaru da mu se “je*e za sankcije”. Odavno se spominje mogućnost da Dodik bude sankcionisan zbog toga što je blokirao rad državnih institucija i zbog toga što je najavio prijenos pojedinih državnih nadležnosti na Republiku Srpsku.

LIDER