Dodik: Povlačimo odluke, nema autoriteta na svijetu koji ovo može da zaustavi

Screenshot 5 15
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a kazao je nakon sjednice izvršnog komiteta te stranke u Banjoj Luci da je u Republici Srpskoj pokrenut proces čija je suština vraćanja dejtonskih nadležnosti.

Kako je rekao, formirano je nekoliko ekspertskih ekipa koje se bave novim ustavom RS-a, odbranom, pravom, finansijama, te ona koja se bavi “bespravnim” odlukama koje je donosio visoki predstavnik.

Govoreći na konferenciji za medije, Dodik je ponovio da će biti povučene odluke o formiranju Oružanih snaga, indirektnim porezima (Uprava za indirektno oporezivanje) i VSTV-a BiH.

Kazao je da će te odluke u Narodnoj skupštini RS-a biti proglašene ništavnim i neće biti na snazi. Najavio je da će NSRS donijeti propise koji će regulisati pravne vakuume.

ČITAJ JOŠ:  Na Jahorini počelo skijanje, na Bjelašnici pripremanje staza

Podcrtao je da “nema autoriteta na svijetu koje ovo može da zaustavi”.

Prema njegovim riječima, Komitet SNSD-a je dao političku podršku za ovakav proces, te da je polovinom mjeseca zakazana sjednica Glavnog odbora, do kada očekuje “da biti gotovi svi akti”.

Rekao je da će neće raditi izvan Ustava BiH i da teritorijalni integritet BiH ne dovode u pitanje, već da je sporno “pravno nasilje Ustavnog suda i visokog predstavnika”.

Kako je dodao, međunarodna zajednica do sada nije htjela da čuje njihove zahtjeve. Osvrnuo se i na Odluku ustavnog suda BiH o šumama.

ČITAJ JOŠ:  MIRNI PROTESTI U SARAJEVU: Rudare je ubila nebriga vlasti, a ne priroda

“Ustavni sud blefira”, kazao je Dodik, koji je isto konstatirao i za visokog predstavnika Christiana Schmidta, za kojeg je ponovio da ga ne priznaje.

Rekao je da RS nema drugog načina da očuva svoju teritoriju.

Dodik je kazao da će svi oni koji rade u institucijama BiH, odnosno 7.000 Srba, moći samovoljno da napuste radno mjesto i donesu dokaz o otkazu u institucije RS-a gdje će im biti “osiguran posao u nekoj organizaciji”.

“Za to ćemo izdvojiti budžetski novac”, dodao je Dodik i objasnio da se ne trebaju brinuti oni koji daju otkaz npr. u Oružanim snagama BiH.

ČITAJ JOŠ:  Dodikova sramna izjava na Sokocu. Tvrdi da su sarajevski Srbi najveći stradalnici u ratu

Upitan o sankcijama o kojima se sve više priča, Dodik je pitao “A šta je novo”, te je kazao da je dao odgovor Escobaru, da neće da ponavlja a li da mu je to “na vrh jezika”.

Sjednici su prisustvovali i potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović, generalni sekretar Luka Petrović, članovi Izvršnog komiteta Zoran Tegeltija, Nada Tešanović i drugi visoki funkcineri SNSD-a.

GODISNJICA
MARKETING