dodik
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je situaciju u BiH moguće riješiti kroz posredovanje predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana (Recep Tayyip Erdgoan), Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Zorana Milanovića, koji bi mogli da doprinesu da se održi dijalog.

FIXGEHALT

– U ove dosadašnje posrednike više nema povjerenja. Vjeruju im Bošnjaci, nekim manjim dijelom Hrvati iz svojih nekih razloga, dok mi Srbi uopšte u to ne vjerujemo. Ako je moguće da u konstelaciji Erdoan, Vučić, Milanović razgovaramo – razgovaraćemo. Ako ne, vidjećemo – rekao je Dodik novinarima u Stričićima kod Banje Luke, prenosi RTRS.

Dodik je istakao da je bilo potrebno da bude na nedavnom sastanku članova Predsjedništva BiH sa Erdoanom u Sarajevu, što mu, kako je naveo, nije bilo ni ugodno ni lako.

– Nije bilo lako slušati sve te priče, ali mogu zamisliti šta bi se sve pričalo da nisam bio tu i da nisam imao priliku da im kažem sve što sam rekao – naveo je Dodik.

LIDER

Govoreći o eventualnom ugrožavanju srpskog jedinstva, Dodik je naveo da opozicija u Republici Srpskoj govori da to nije jedinstvo, nego da je zajedništvo po pitanju nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH.

– Eto, ja se slažem, oni vode svoju politiku, mi svoju, ali neka ostanemo zajedno na tome – naglasio je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Dodik je dodao da je o svom patriotizmu dovoljno rekao na javan, transparentan i jasan način u Sarajevu, u prisustvu predsjednika Turske.

– Tada sam rekao da smo spremni da pokušamo da dođemo do dogovora o svim otvorenim pitanjima, a da smo, ako toga nema, spremni za mirnu disoluciju i da bi svi prijatelji BiH, pa i sam Erdoan, trebalo da to razumiju – naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da nije čuo nikoga od opozicionih predstavnika da su na tako važnom mjestu tako nešto rekli.