Dodik: Prvi lider koji je otišao u posjetu licu s potjernice Međunarodnog krivičnog suda Putinu nakon smrti Navaljnog

Dodik: Prvi lider koji je otišao u posjetu licu s potjernice Međunarodnog krivičnog suda Putinu nakon smrti Navaljnog

Prvi lider koji se uputio u posjetu Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu nakon smrti najžešćeg Putinovog kritičara Alekseja Navaljnog bio je niko drugi do predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik.

Ova ‘ljubav’ poznata je odavno, pa tako i gotovo bez nekih velikih reakcija i prolazi u bh. javnosti. Ali ne promiče budnom oku Brisela, koji motri svaki korak bh. političara, naročito sad kad je Dodik krenuo u putešestvije prvo po Bjelorusiji, toj ruskoj koloniji, pa po Moskvi.

S jedne strane, laktaški predsjednik kune se u evropske integracije, čak je za stolom i to na stolici namijenjenoj nezaobilaznim članovima koji pregovaraju o uslovima koji vode otvaranju pretpristupnih pregovora. I pregovara, doduše u svom stilu, toplo-hladno, ali je za stolom. 

Međunarodna zajednica je sveprisutna u našoj zemlji, naročito u posljednje vrijeme kad nam je bukvalno olakšala put u svoje okrilje toliko da ne može više, kad nikad češće posjete njenih predstavnika nisu bile, kad su počele kočničarima napretku prijetiti sankcijama, a neki (između ostalih i Milorad Dodik, sve s porodicom) su odavno pod sankcijama Zapada zbog secesionističke politike i podrivanja stabilnosti BiH.

Njemačka je iz tog razloga uskratila finansijsku pomoć RS, ali to je, naravno, predsjednik obrnuo u fantaziju da to nije udar na njega lično, nego na RS, pa posijao klice “trulog Zapada” svojim biračima.

I dok rokovi za pregovore sve sitnije otkucavaju, vožd iz Laktaša odlazi pred lice, ni manje, ni više, nego s potjernice Međunarodnog krivičnog suda, zločinca koji je počeo agresiju na Ukrajinu i kojoj se ne nazire kraj, čije službe su protegle pipke po čitavom svijetu… i koji je, ubijeđen je svijet koji nije ruski i proruski hipnotiziran, ubio Navaljnog. Kao i sve prije njega koji su se na bilo koji način usudili da mu se suprotstave. 

S obzirom na to da Putina podržava čak 80 posto Rusije, to i ne čudi. Sijući strahovladu, vlada državom, medijima… pa i Dodikom. Kako Putin okom, tako Dodik skokom, najjednostavnija bi bila deskripcija njihovih interesnih odnosa. 

Obišao je predsjednik RS prethodno Aleksandra Lukašenka, koji je, poznato je, također pod sankcijama SAD, predsjednika Bjelorusije, saveznika i produženu ruku Vladimira Putina, u ovoj zemlji. Sažalio se Lukašenko nad Dodikovom situacijom, istakavši da zna “da mu nije lako” te da se drži u “odbrani pravoslavnog naroda”. 

Poslije je Dodik krenuo put Rusije, gdje će se danas sresti s predsjednikom ove zemlje. Poveo je predsjednik manjeg bh. entiteta i gospođu Dodik u radnu posjetu Rusiji, koju opet plaća bh. narod.

Da sumiramo, sankcionirani lider RS u posjeti je sankcioniranim šefovima država Bjelorusije i Rusije, pogotovo je poletio da prvi posjeti Kremlj nakon ubistva Navaljnog, koje je skandal širokih razmjera, nauštrb evropskih integracija kojima težimo i za koje se proevropski lideri naše zemlje zdušno zalažu i pokušavaju nemoguće. 

Ako ovako nastavi, koja je sljedeća posjeta na naš račun, Kim Jong-un ili Bašar al-Asad?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE