1 34
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 24, 2021 @ 8:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik istakao je da je RS posvećena miru i poštovanju Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da očekuje to i od drugih.

NER FIT

Dodik je na sastanku sa generalnim sekretarom OSCE-a Helgom Marijom Šmid u Sarajevu naglasio da RS poštuje teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, te da nema plan za otcjepljenje.

– U BiH, kada je riječ o Republici Srpskoj, ne postoji nikakvo ugrožavanje mira. Mi poštujemo Ustav i ustavno uređenje BiH, ali smo protiv pravnog nasilja, neustavne BiH, nametanja zakona i miješanja stranaca. BiH može da funkcioniše, ali odluke treba da donose domaći političari konsenzusom, bez miješanja sa strane – naveo je Dodik.

On je naglasio da RS želi da doprinese stabilnosti i funkcionalnosti BiH, posvećena je njenom evropskom putu, ali u skladu sa Ustavom i demokratskim principima, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

Tekst se nastavlja nakon reklame

On je zahvalio na pomoći koju je OSCE pružao sve ove godine u BiH i izrazio uvjerenje u nastavak dobre saradnje.

Šmid je zahvalila Dodiku na lijepim riječima o radu i djelovanju OSCE-a u BiH.

Ona je ukazala na potrebu sprovođenja ključnih reformi u BiH, što se posebno odnosi na izbornu reformu u skladu sa međunarodnim demokratskim standardima.

Dodik je rekao da podržava inicijativu “Otvoreni Balkan” koja je dobar put za ekonomski rast i napredak zemalja regiona, pruža slobodan protok roba i ljudi, velike šanse privrednicima, bržu razmjenu usluga, te da ne vidi nijedan razlog da BiH ne bude dio toga.

LIDER