Dodik: Riječ “rat” u javni prostor ubacuju Džaferović i Komšić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je konferenciju za medije. Kazao je da je RS do sada naručila oko 1.700.000 vakcina protiv koronavirusa.

– RS je naručila do sada 1.100.000 doza iz programa Sputnjik i 400.000 doza  COVAX-a. U četvrtak zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem preuzimam 20.000 doza vakcina za RS – kazao je Dodik.

Osvrnuo se o ekonomskim štetama nastalih zbog pandemije koronavirusa.

– O ekonomskim štetama vezanim za pandemiju, one nisu male, ostavit će velike posljedice kasnije. RS je imalo pad domaćeg proizvoda za 2,8 posto. To je najbolji rezultat nakon Srbije na prostoru Balkana – kazao je Dodik.

Dominantna je priča o izmjenama Izbornog zakona

RS će najvjerovatnije u maju mjesecu donijeti odluku o povećanju plaća u zdravstvu, prosvjeti, policiji, pravosuđu i učiniti pritisak na realan sektor, kazao je.

– RS će imati dovoljno novca da izmiri sve svoje obaveze. U tom pogledu pokazali smo sposobnost i htijenje da djelujemo u ovim teškim okolnostima. Zajednički nivo vlasti u BiH ostaje nedorečen i neefikasan. Dominantna je priča o izmjenama Izbornog zakona. RS je izvan tog procesa. Koncenzus koji smo postigli prije10-ak godina, ostaje tako. U Federaciji ostaju problemi – rekao je Dodik.

Istakao je da se u FBiH, kada je u pitanju uspostava nove vlade, ništa ne dešava.

– Ne bavim se tim pitanjima. RS ostaje stabilna, politički i ekonomski. RS nema namjeru da se miješa u unutrašnje stvari u FBiH, ali nastojat ćemo samo da tražimo provjeru ustava u pojedinim kantonima – kazao je Dodik.

Situacija na nivou države nije dobra, rekao je Dodik.

– Nama, Srbima ostaje prioritet članstvo u Evropskoj uniji. Ono što se dešava Albaniji i Sjevernoj Makedoniji najbolje pokazuje kakva je naklonost trenutno u EU. Vidjeli smo u svemu ovome različita očekivanja i u EU – kazao je.

Rekao je i da RS i on sam nikada nisu pozivali na rat.

Koja je korist Bošnjaka što u Predsjedništvu sjedi Komšić

– Kome je danas do rata. Kome Komšić priča o ratu. RS ne razmišlja o pribavljanju samostalnosti ratnim putem. Sasvim je realno da opcija o mirnom razlazu bude realna. Nikada neću dozvoliti da Srbi dođu u poziciju da ratuju. Učinit ću da ću vrijeme upotrijebiti da se mirno raziđemo. Bilo je krajnje nekorektno pozivati se na imena i u javni prostor u BiH ubaciti riječ rat, kao što to rade Komšić i Džaferović. Ja to ne ubacujem. Koja korist je Bošnjaka što u Predsjedništvu sjedi Komšić? Ima li ijedan Bošnjak koji može reći da su nešto time dobili? Samo su dobili probleme s Hrvatima – rekao je Dodik.

Podržao je i prijedlog gradonačelnika Sarajeva Ljubiše Ćosića o promjeni sarajevskih ulica i skidanju tabli.

– Ako želite graditi BiH ne možete je graditi sa takvim tablama – kazao je Dodik.

IZVORAvaz
Prethodni članakTuga kod Olova: Obavljena dženaza i ukop Adnanu Buševcu koji je poginuo u stravičnoj nesreći na autoputu
Sljedeći članakOglasili se iz HP Mostar povodom “zabrane pisanja ćirilicom” / Pismo mora biti adresirano latinicom, pošiljaoc to nije ispoštovao