Dodik: Šaljemo novac Ukrajini, primit ćemo njihovu djecu

dodik 2
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u Prnjavoru da će RS u narednim danima doznačiti po 100.000 KM ukrajinskoj crkvi i udruženjima kako bi mogli otpočeti određene aktivnosti da se pomogne njihovim sunarodnicima u ratom zahvaćenoj Ukrajini.

Dodik je sa predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović i ministrima u Vladi RS u Prnjavoru održao sastanak sa predstavnicima te opštine i ukrajinske nacionalne zajednice.

Nakon sastanka on je izjavio da je dogovoreno da se podrži prikupljanje humanitarne pomoći koja bi putem udruženja, Crvenog križa RS-a, “Karitasa” i drugih dostupnih kanala što je brže moguće bila dostavljena na adrese za koje Ukrajinci u Prnjavoru i udruženja iz RS-a misle da je treba usmjeriti.

RS podržava teritorijalni integritet Ukrajine

– Ukoliko se pokaže potreba, a znajući da su djeca iz RS-a ranije išla u Ukrajinu u vremenu kada ovdje nije bilo grijanja, struje i drugih uslova, spremni smo da participiramo u smještaju djece iz Ukrajine i njihovom ugodnom boravku ovdje, nastavku školovanja i svemu što je potrebno – istakao je Dodik.

On je ponovio da RS podržava teritorijalni integritet Ukrajine i želi da se što prije prekine rat.

– Iskazali smo spremnost da i sada dok traju sukobi pokušamo da zajedno kroz udruženja i vjersku zajednicu vidimo šta možemo ljudima konkretno pomoći jer je ukrajinski narod pomagao ljude u BiH, pogotovo gdje je njihova zajednica u vrijeme kada je nama bilo veoma teško, kada je ovdje bio rat i zato iz moralnog i svakog drugog razloga treba da budemo zajedno sa njima – rekao je Dodik.

On je naveo da RS ne može uticati na globalne procese, ali će pokušati da pomogne u skladu sa svojim mogućnostima.

Pritisak na energetska i finansijska kretanja

– Svi smo zabrinuti ovim događajima, nažalost najviše stradaju ljudi na lokalnom nivou, gube se ljudski životi. Čitav svijet je zabrinut, očigledno je da će ovaj sukob imati značajne reperkusije i na međunarodne političke odnose i na globalne ekonomske odnose i globalna ekonomska kretanja – rekao je Dodik.

On je ukazao da se već sada vrši pritisak na energetska i finansijska kretanja na globalnom nivou, a ono što bi bilo dobro jeste da rat trenutno prestane, da se da šansa miru i pregovorima.

Na sastanku u Prnjavoru dogovoreno je i da se popiše sve što je potrebno za sanaciju crkava i objekata ukrajinske zajednice, a tamo gdje su porušeni da se izgrade novi.

Prije sastanka član Predsjedništva BiH zajedno sa predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović i ministrima u Vladi RS-a posjetio je ukrajinsku crkvu Preobraženja Gospodnjeg.