Dodik se oglasio i objasnio zašto je povučen “zakon o stranim agentima”

Dodik se oglasio i objasnio zašto je povučen “zakon o stranim agentima”

Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik komentarisao je odluku Vlade RS koja je danas sa sjednice NSRS povukla iz skupštinske procedure Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija i to neposredno pred samo razmatranje te tačke dnevnog reda.

– Posljednjih dana vršili smo konsultacije s Vladom RS i poslanicima vladajuće većine u Narodnoj skupštini o Prijedlogu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Svi pravni stručnjaci koji su razmatrali ovaj prijedlog zakona, saglasni su da je on u potpunosti usaglašen sa zakonom koji imaju Sjedinjene Američke Države, te da je blaži po formi i određenim pravnim normama.

Međutim, vidljivi su određeni prigovori, a tiču se evropskih normi, a pošto je RS opredijeljena evropskom putu, dogovorili smo da ovaj povučemo i dodatno usaglasimo sa zakonima koje imaju i primjenjuju pojedine evropske zemlje kako bismo ga uskladili s evropskom pravnom praksom.

Znači, prijedlog je povučen na dodatno usaglašavanje i u dogledno vrijeme će biti vraćen u ponovnu proceduru – poručio je Dodik.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE