Dodik se predstavlja kao spasilac BiH: Ja sam tražio kandidatski status, nije bilo riječi o sankcijama, Komšić je govorio nebuloze 

dodik
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock sastala se danas sa članovima Predsjedništva BiH. Tom prilikom, kako je izjavio, član kolektivnog šefa države Milorad dodik joj je uputio i konkretan prijedlog.

– Zatražio sam da se sačini jedna objektivna politička analiza o situaciji u BiH, koja bi bila urađena pod pokroviteljstvom Njemačke, bez političkih primisli, koja bi sadržavala informacije o tome kakva je stvarna situacija u zemlji, a ne ono što su nečije političke želje. Mislim da je ministrica pokazala razumijevanje za to, ako to neko ne razgradi, istakao je Dodik.

Napomenuo je i kako bi se procjene o sigurnosnoj situaciji trebale bazirati na procjenama EUFOR-a, a ne na “nekim političko propagadnim tricama, koje najčešće dolaze iz Sarajeva”. 

– Pitao sam ministricu Baerbock da li može iskoristiti svoj autoritet i od briselske administracije zatražiti da omekša stavove prema BiH i na ubrzan način dodijeli kandidatski status. Rekao sam joj da ovdje nema secesionističkih politika. Mi se borimo za ustavni položaj RS-a i nastavićemo se boriti za to, ali nemamo secesionističkih planova, naglasio ej Dodik.

Rekao je i kako na sastanku nije bilo govora o mogućim sankcijama Evrope prema njemu, kao i da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić “iznosio nebuloze o miješanju Srbije i Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH”.