Dodik se predstavlja kao spasilac BiH: Ja sam tražio kandidatski status, nije bilo riječi o sankcijama, Komšić je govorio nebuloze 

dodik

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock sastala se danas sa članovima Predsjedništva BiH. Tom prilikom, kako je izjavio, član kolektivnog šefa države Milorad dodik joj je uputio i konkretan prijedlog.

– Zatražio sam da se sačini jedna objektivna politička analiza o situaciji u BiH, koja bi bila urađena pod pokroviteljstvom Njemačke, bez političkih primisli, koja bi sadržavala informacije o tome kakva je stvarna situacija u zemlji, a ne ono što su nečije političke želje. Mislim da je ministrica pokazala razumijevanje za to, ako to neko ne razgradi, istakao je Dodik.

Napomenuo je i kako bi se procjene o sigurnosnoj situaciji trebale bazirati na procjenama EUFOR-a, a ne na “nekim političko propagadnim tricama, koje najčešće dolaze iz Sarajeva”. 

– Pitao sam ministricu Baerbock da li može iskoristiti svoj autoritet i od briselske administracije zatražiti da omekša stavove prema BiH i na ubrzan način dodijeli kandidatski status. Rekao sam joj da ovdje nema secesionističkih politika. Mi se borimo za ustavni položaj RS-a i nastavićemo se boriti za to, ali nemamo secesionističkih planova, naglasio ej Dodik.

Rekao je i kako na sastanku nije bilo govora o mogućim sankcijama Evrope prema njemu, kao i da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić “iznosio nebuloze o miješanju Srbije i Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH”.

IZVOROslobođenje
Prethodni članakNe planiramo napasti druge zemlje, nismo napali ni Ukrajinu
Sljedeći članakNovim kolektivnim ugovorom plaće doktora medicine i stomatologije u ZDK povećanje za 11,5 posto