Dodik se protivi prisustvu njemačkih vojnika: Ljudi u RS ne mogu imati povjerenja u njih

milorad dodik pixsell 1
Podijelite vijest

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Njemačka ne može u BiH da ima povjerenje Srba i RS, imajući u vidu ranije usvojenu rezoluciju u Bundestagu, koja govori da treba promijeniti politički sistem i sve koncentrisati na nivou BiH, te ukinuti entitete.

Komentarišući dolazak njemačkih vojnika u BiH u sastavu operacije “Althea”, Dodik je rekao da Srbi ne odlučuju o tome ko čini taj sastav, ne mogu ništa da urade i mogu samo da imaju svoje mišljenje.

ČITAJ JOŠ:  Milorad Dodik tvitao na engleskom jeziku pa se obrukao

– Imajući u vidu, pogotovo u posljednje vrijeme, politiku Njemačke koja se odrazila kroz pitanja njihove rezolucije u Bundestagu koju su donijeli, mi ne možemo da imamo povjerenje u tu vojnu strukturu i da je ovo isključivo vezano za taj segment. Imajući u vidu da je tom rezolucijom Bundestaga rečeno da se zadire u ustavno-pravni poredak, to je tipično miješanje u stvari jedne zemlje – rekao je Dodik novinarima u Novom Gradu.

On je istakao da je protiv dolaska njemačkih vojnika u BiH, “ako to nešto znači, ali očigledno ne može da zaustavi”.

ČITAJ JOŠ:  Medijski rat Dodika i Vučića zbog izbora, tabloidi vrište: Prljavo je napao predsjednika Srbije!

– Ukazivat ćemo na ove sve momente i elemente zašto sam protiv. Njemačka ovdje, ne samo zbog historijskih, nego i aktuelnih pristupa BiH, apsolutno ne može da ima povjerenje nas Srba i RS, imajući u vidu ranije usvojenu rezoluciju u Bundestagu, koja govori o tome da treba promijeniti politički sistem i treba sve koncentrisati na nivou BiH, ukinuti entitete i mi ne možemo da imamo povjerenje i da damo podršku takvoj politici Njemačke i njenom prisustvu ovdje – istakao je Dodik.

ČITAJ JOŠ:  Rusi se pripremaju za duel sa “Zmajevima”. Ko je jači: Dodik ili Nogometni savez BiH?

Avaz


Podijelite vijest