Dodik: Stvoreni uslovi za razgovore o budućnosti BiH

milorad dodik 1
BELGRADE, SERBIA - JUNE 18, 2020: Milorad Dodik, Serbian member of the Presidency of Bosnia and Herzegovina, holds a meeting with Russia's Foreign Minister Sergei Lavrov at the Russian Embassy. Valery Sharifulin/TASS Photo via Newscom Newscom/PIXSELL
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjoj Luci sa nerezidentnim ambasadorom Izraela za BiH Noa Gal Gendlerom o političkim prilikama u našoj zemlji.

Dodik je, kako je rečeno, ocijenio da su se “stvorili uslovi da entiteti i kontitutivni narodi otpočnu razgovor o budućnosti BiH”. On je time praktično nastavio sa retorikom od prethodnih dana, tokom kojih je često spominjao opciju “mirnog razlaza” Bosne i Hercegovine.

Ove skandalozne i neprihvatljive teze naišle su na oštru osudu u BiH i međunarodnoj zajednici, te je više puta ponovljeno da mirnog razlaza BiH ne može biti. Također je rečeno da su Dodikove namjere i retorika veoma opasni.

Inače, Dodik je danas osudio “ otvaranje istrage Međunarodnog suda pravde u Hagu o eventualnim zločinima počinjenim u pojasu Gaze i na zapadnoj obali, naglašavajući da Izrael nije članica Rimskog statuta i da ovaj sud nema nadležnost”.

U saopćenju se dodaje da je Dodik “izrazio divljenje sposobnošću Izraela da se izbori sa pandemijom koronavirusa i pozdravio normalizaciju odnosa Izraela sa UEA, Bahreinom, Marokom i Sudanom”. Tokom sastanka bilo je riječi i o problemu restitucije jevrejske imovine u BiH koju je OHR blokirao još 2000. godine.