Dodik traži da Srbi iz FBiH biraju svoje “legitimne predstavnike” u Dom naroda

Screenshot 4 56
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Na današnjoj press konferenciji Milorad Dodik komentarisao je i novu rundu pregovora o izbornoj reformi, saopštivši svoje zahtjeve.

“Postoji konsenzus unutar Republike Srpske da se srpski član Predsjedništva BiH, odnosno član iz RS-a bira neposredno u Republici Srpskoj i to se ne može promijeniti”, smatra Dodik.

Dodao je da je to ustavna pozicija i da je to savršeno jasno te da tu nema nikakve dileme.

“Mi smo spremni da u određenom dijelu uđemo u promjene odredbi u kojima bi pored onoga da RS bira Srbina bio zarez te da se doda i Ostale, jer se traži da i Ostali učestvuju u tome. Pošto će se u Federaciji BiH birat Hrvat i Bošnjak, da se doda Ostale, da se zadovolje sve te ambicije. Mislim da bi to bilo fer i korektno”, rekao je Dodik.

Naglasio je da se u Federaciji BiH već 12 godina vodi debata kako će se birati članovi Predsjedništva BiH i da to ne uspijeva.

“Što se tiče Doma naroda, mi tražimo garanacije da tamo gdje žive Srbi i gdje su oni koncetrisani, imaju pravo da izaberu svoje predstavnike. Ako dođe to rješenje, i za to ćemo glasati. Ako nema rješenja za Dom naroda, nećemo glasati ni za Predsjedništvo”, kaže Dodik.

Istakao je da on nije siguran da će to uspjeti.