Dodik traži od Jevreja da pomognu da se RS “odvoji od muslimana”

Dodik traži od Jevreja da pomognu da se RS “odvoji od muslimana”

“Jevreji širom svijeta treba da se organizuju i pomognu Republici Srpskoj da se odvoji od muslimana u Bosni i Hercegovini”, izjavio je entitetski predsjednik Milorad Dodik.

On je u intervjuu za Jerusalem Post naglasio da ovaj bh. entitet i Izrael prvo treba da održe međusobno saosjećanje i potrebu da se čuva sjećanje na “historijsku istinu o stradanju Jevreja i Srba”.

Dodik je u spornom intervju za izraelski list više puta koristio islamofobne i šovinističke komentare na račun muslimana u Bosni  i Hercegovini naglašavajući tako vjersku pripadnost Bošnjaka.

Dodik je ocijenio kako “muslimani nisu zainteresovani za bilo kakvu ekonomsku ili trgovinsku saradnju sa Izraelcima”, za razliku od Srba.

“Mi već imamo nekoliko biznismena koji su aktivni ovdje i njihove kompanije su dobrodošle. Planiramo da osnujemo kibernetičku akademiju sa izraelskim biznismenima i veoma smo zainteresovani za bilo kakav vid saradnje u ključnim poljima”, poručio je Dodik.

Predsjednik RS-a podsjetio je da je ugostio Avigdor Lieberman tokom njegovog mandata na funkciji izraelskog ministra spoljnih poslova.

“Ispred zgrade naše skupštine nalazi se spomenik žrtvama logora Jasenovac. Položili smo vijence i onda sam mu ponudio da sa mnom prošeta gradom. Pitao sam ih: Čega se plašite? Ja ću hodati s njim. Hodali smo i rekao mi je da je to prvi put u dužem vremenskom periodu da može da uživa u takvoj šetnji. Lieberman je dao veliki doprinos razumijevanju između nas”, dodao je Dodik.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica