DODIK: U Srebrenici nije bio genocid, nego veliki zločin

DODIK: U Srebrenici nije bio genocid, nego veliki zločin

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naveo je danas da se “u Srebrenici desio veliki zločin i da svi pojedinci, Srbi, koji su to činili treba da odgovaraju”, ali ne prihvata kvalifikaciju genocida.

“Pozivam pravosudne institucije da utvrde krivicu i izražavam saučešće porodicama svih žrtava koje su stradale u proteklom ratu, ali nemoguće je prihvatiti kvalifikaciju genocida, samo zato što to misle Bakir Izetbegović ili neki od stranaca koji su požurili da daju tu vrstu kvalifikacije. Prema tome, tu se apsolutno ne možemo saglasiti”, ustvrdio je Dodik.

On je u izjavi novinarima u Bijeljini ponovio da su Ratko Mladić i Radovan Karadžić ljudi koji su vodili RS i da Srbi i RS “nemaju potrebe da se snebivaju ili da se odriču vodstva koje je dovelo do njenog formiranja”, javlja Fena.

“Da li su oni prekršili zakone ili nisu, odgovaraće za to, ali ne može odgovarati RS. Da li se Izetbegoviću sviđa ta činjenica ili ne to me uopšte ne zanima”, rekao je Dodik, javio je Radio RS.
Naveo je da RS ima više potencijala da ode iz BiH, nego što predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ima resursa da joj to zabrani.

“BiH je neodrživa zemlja, a posebno ne može biti održiva na sugestijama Bakira Izetbegovića, koji spašavanje BiH povezuje sa dešavanjima u Srebrenici”, tvrdi Dodik.

Radiosarajevo.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE