Dodik: Vjerovatno ćemo biti prinuđeni prihvatiti izlazak na izbore po pravilima CIK-a, ali postoji i način da napravimo opstrukciju

Dodik: Vjerovatno ćemo biti prinuđeni prihvatiti izlazak na izbore po pravilima CIK-a, ali postoji i način da napravimo opstrukciju

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da zbog procedura Izborni zakon RS neće stupiti na snagu u narednih mjesec dana i da će se “morati prijaviti na ove lokalne izbore, ali da postoji i način da se izbori održe na proljeće.”

– Nismo uspjeli u rokovima, morat ćemo se prijaviti na ove lokalne izbore čekajući da vidimo sudbinu našeg zakona. Vjerovatno ćemo u iznudici prihvatiti izlazak na izbore. Ali ako to bude moguće, prebacit ćemo se na primjenu našeg zakona, koji propisuje da prestaju da važe prava da Centralna izborna komisija BiH u RS sprovodi izbore – rekao je Dodik.

On je napomenuo da su za dvije godine i opći izbori, koje će, kako je kazao, RS sprovesti po svom zakonu.

– Postoji, doduše, i drugi način – da napravimo opstrukciju i sačekamo usvajanje našeg zakona pa izbore održimo na proljeće. Ne bi bio prvi put da se izbori odgode – kazao je Dodik za “Politiku”.

Dodik, kojem se kao predsjedniku RS sudi pred Sudom BiH za nepoštovanje odluka visokog predstavnika, na pitanje da li zna kako će se završiti taj sudski proces, odgovorio je da “se samo Srbima presuđuje masovno, a drugima na nivou karikature”.

– To je nelegalni inkvizicijski sud, na koji odlazim kako bih pokazao njegov besmisao. Moje i finansije moje porodice provjeravali su u 48 zemalja svijeta, gledali su svaki račun, čak i one za hotel. I sve se svelo na to da mi sude zato što ne poštujem Šmita – zaključiti je Dodik. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica