Dodik zamolio kineskog ambasadora da BiH što prije dobije vakcinu protiv korone

Screenshot 2 1875 43

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Sarajevu sa kineskim ambasadorom Ji Pingom o Summitu inicijative Narodne Republike Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope, koji će biti održan u video-formatu 9. februara, a čiji će domaćin biti predsjednik Kine Xí Jìnpíng

Predsjedavajući Dodik izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će učestvovati na ovom summitu, istakavši da BiH, posebno Republika Srpska, želi da više bude uključena u projekat “Pojas i put”, te da će to biti osnova njegovog pristupa na ovom videoskupu. Raduje nas da u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ima dosta kineskih projekata i da ćemo tu plodnu ekonomsku saradnju nastaviti.

Osim ekonomske saradnje, sagovornici su pozitivno ocijenili i saradnju u oblasti kulture i obrazovanja, posebno istakavši značaj Konfučijevog instituta u Banjoj Luci, te uvođenje kineskog jezika kao drugog stranog jezika koji se izučava u deset osnovnih škola u Republici Srpskoj i razmjenu studenata iz BiH sa Kinom.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik zamolio je ambasadora Kine da pomogne, koliko je to moguće, da BiH što prije dobije kinesku vakcinu protiv kovida-19.

Ambasador Ji Ping je obećao da će učiniti sve da Kina pomogne BiH u borbi protiv pandemije dostavljanjem kineskih vakcina, navodi se u saopćenju.

Predsjedavajući Dodik je izrazio zahvalnost na podršci koju mu je, za vrijeme njegovog boravka u bolnici nakon što mu je potvrđena infekcija virusom korona, uputio predsjednik Narodne Republike Kine Xí Jìnpíng, sa željom za brzi oporavak.

Copy

Klix.ba

Prethodni članakZgrade bh. ambasada u svijetu propadaju, a Vijeće ministara gomila milione na računu
Sljedeći članakLOŠI IZBORNI REZULTATI: SDA raspustila općinske organizacije širom BiH