Dodik: Zbog politike koju vodim nije stradao niko

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da Evropski parlament ima pravo da izglasa šta god smatraju za korisno, ali to ne znači ni da je svrsishodno niti korisno.

Na pitanje da prokomentariše rezoluciju koju su usvojili poslanici Evropskog parlamenta, a u kojoj se poziva na uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske i drugim visokorangiranim zvaničnicima ovog entiteta zbog “secesionističke retorike i postupaka u Bosni i Hercegovini, uključujući i obilježavanje praznika koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim”, Dodik je ocijenio da se politika sankcionisanja umjesto politike dijaloga i pokušaja da se razumiju drugi i drugačiji, nažalost, javlja i u Evropskom parlamentu.

Predsjednik RS-a je zaključio kako je to uvijek znak nemoći, a ne nadmoći kako se pokušavaju predstaviti kažnjavanja politički nepodobnih država ili pojedinaca.

“Zbog politike koju vodim nije stradao niko, BiH nije invalidnija nego što bi inače bila, evropski put nije doveden u pitanje, nije doveden u pitanje njen teritorijalni integritet, pa me živo zanima šta je inspirisalo evroparlamentarce da predlože jednu takvu mjeru”, rekao je Dodik.

“Biram da odlučujem slobodno i prema svojoj savjesti, da poštujem sve pravne akte RS-a i BiH. Ako zbog toga treba da budem kažnjen neka budem, ali bar da se jasno kaže i zna da sam kažnjen jer sam mislio svojom glavom, poštovao Ustav i rukovodio se nacionalnim interesima”, poručio je Dodik.

Fokus.ba