Dodik: Život sa Bošnjacima nema apsolutno nikakvog smisla

Dodik: Život sa Bošnjacima nema apsolutno nikakvog smisla

Predsjednik RS Milorad Dodik upozorio je da je status pregovarača BiH ugrožen “zbog djelovanja Kristijana Šmita i da se, ukoliko to pitanje ne bude riješeno, ulazi u period eskalacije, te ukazao da stvar dodatno komplikuje i rezolucija o Srebrenici, koja je otišla u Njujork bez saglasnosti Predsjedništva BiH.”

Delfi ekonomski forum

Dodik, koji u Grčkoj učestvuje na Delfi ekonomskom forumu, istakao je da je riječ o velikom događaju koji je okupio mnogo predsjednika, premijera, te naveo da je sinoć prisustvovao i panelu čija tema su bile perspektive Balkana vezane za evropski put.

On je naveo da je direktoru za zapadni Balkan pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelini Ajhorst saopštio da je taj početni entuzijazam nakon dobijanja odluke o statusu pregovarača ugrožen ponašanjem nelegalnog Šmita i da je zbog toga došlo do jedne krize i zastoja.

– Ukoliko se ne riješi to pitanje, ulazimo u period eskalacije. Dodatno stvar komplikuje i rezolucija o Srebrenici, koja je otišla u Njujork bez saglasnosti Predsjedništva BiH. Oni žele da od Srebrenice naprave mit. U približno ujednačenom broju žrtava, samo jedna strana ima pravo da oplakuje svoje žrtve – rekao je Dodik.

“Stvari neće biti iste”

Dodik je naglasio da su tu priču pokrenuli “muslimani”, unilateralno, a ambasador pri UN je to uradio ilegalno i to je zabrinjavajuće.

– Mi ne možemo da pristanemo na tu priču i smatramo da u BiH mnoge stvari neće biti iste”, naglasio je Dodik.

Predsjednik RS je naglasio da, ukoliko ne budu ukinuta Šmitova nametanja, “Republika Srpska će ući u donošenje izbornog zakona”.

– Organizovat ćemo i niz manifestacija kako bismo rekli da život u BiH sa Bošnjacima apsolutno nema nikakvog smisla. Tamo su tenzije koje troše vrijeme i njima i nama – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je Ajnhorstovoj prenio i da američki ambasador u BiH Majkl Marfi upravlja bošnjačkom političkom strukturom, da je on maliciozan.

– Marfi je običan spekulant. Na svu sreću – odlazi brzo iz BiH i on to zna. Nadamo se da onaj koji dođe neće biti ni sličan Marfiju – istakao je Dodik.

Delfi ekonomski forum okuplja više od 2.500 učesnika iz oblasti finansija, nauke i politike da bi uključili javne i vladine institucije, privatni sektor i civilno društvo u otvorene debate i diskusije.

Naziv ovogodišnjeg DEF-a je “Velika tranzicija” i fokus je na višestrukim tranzicijama u svijetu kroz šest ključnih tema – geopolitika, održiva ekonomija i finansije, globalna budućnost, obrazovanje, planeta i ljudi, prenosi Srna.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica