Dodika zabrinuo NATO-ov posebni set mjera za BiH: Zavjera Stoltenberga i “muslimana”

dodik 1
Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Podijelite vijest

Dodik je, reagirajući na prepisku ministrice vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisere Turković i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga ocijenio da se očito radi o još jednoj zloupotrebi.

Istakao je kako Turković nema ovlasti u odbrani, ni izvana ni iznutra, te da je jedino mjerodavno mjesto za komunikaciju s NATO-om i drugim državama o vojnim pitanjima Predsjedništvo BiH, koje je, kako navodi, ovoga puta zaobiđeno.

“Riječ je o zavjeri muslimanske strane koja pokušava da na jedini način predstavlja Bosnu i Hercegovinu, što, naravno, nije istina”, istakao je Dodik.

ČITAJ JOŠ:  Dodik ponovo, u svom stilu, poručio:"Nikada neće ukinuti da je ovo Srpsko Sarajevo"

Dodik je rekao da bi to trebao znati i sam Stoltenberg.

“A, ako ne zna, onda se uvlači u prepisku o tome, rekao je Dodik i istaknuo da BiH nikome nije tražila nikakve posebne uslove i mjere, pa tako ni NATO-u”, dodao je Dodik.

Također je istakao da ranije sudjelovanje ministra odbrane u Vijeću ministara Sifeta Podžića na nekim konzultacijama ne znači odluku BiH.

“I u tom pogledu se apsolutno ignoriraju vlasti BiH”, rekao je Dodik i naglasio da ga zato čudi kada Stoltenberg govori o suverenitetu BiH koji je, kako kaže, drastično uništen i doveden u pitanje.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Dodik je ocijenio da je očito da ga NATO, na ovaj način, ugrožava.

“Imajući u vidu sve što je rečeno u toj prepisci, apsolutno je jasno da se pokušava zaobići službena tijela BiH nadležna za obranu i da u tom pogledu NATO jednostrano nastupa zajedno s muslimanima u BiH. To sigurno ne može dovesti do ničega dobrog”, rekao je Dodik.

Podsjećamo, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naveo je u pismu Turković da će NATO “nastaviti saradnju s BiH i drugim međunarodnim partnerima u cilju očuvanja stabilnosti i promicanja reformi u BiH”.

Stoltenberg je, u odgovoru na pismo Turkovićeve u kojem ga je ona informisala o izazovima s kojima se BiH suočava u vezi s aktualnim događanjima u Europi i regiji, istakao kako NATO snažno i nedvosmisleno podupire suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i funkcionalnost njegovih institucija.

ČITAJ JOŠ:  U BiH 68 novozaraženih koronavirusom, preminule četiri osobe

Smatra da je sukob u Ukrajini, kako kaže, iz temelja potkopao europsku sigurnost i da je NATO stoga “spreman nastaviti podržavati partnere koji mogu biti izloženi zloćudnom utjecaju i pritisku, kako bi ojačao njihovu otpornost”.

“NATO razvija set mjera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu, u skladu s vašim potrebama”, istaknuo je glavni tajnik NATO-a.

Klix.ba


Podijelite vijest