Dodikov sarajevski izlet: Provocirao je, zaradio nove sankcije i ojačao ulogu OHR-a

Dodikov sarajevski izlet: Provocirao je, zaradio nove sankcije i ojačao ulogu OHR-a

Milorad Dodik odlazi iz Sarajeva nakon četiri godine u državnom Predsjedništvu i vraća se na entitetski nivo.

Njegov sarajevski izlet obilježen je jednom od najvećih političkih kriza kojoj je kumovao te direktno oznažio ulogu visokog predstavnika u BiH, protiv koga se borio.

Dodiku se politika koju je vodio u Sarajevu vratila kao bumerang. Težište politike iz RS-a je tamo gdje je ovaj lider SNSD-a. Za vrijeme svog mandata Dodik je na sve načine pokušavao obesmisliti instituciju u kojoj je sjedio. Počeo je nizom provokacija od insistiranja na zastavi RS-a u državnom predsjedništvu, do dovođenja harmonikaša i derneka u zgradi u kojoj radi.

Milorad Dodik je uveo praksu da ne održava press konferencije u Predsjedništvu BiH, izuzev rijetkih trenutaka ispred zgrade kada bi se obratio medijima. Umjesto toga Dodik je formirao svoj ured u Istočnom Sarajevu, u zgradi Vlade RS-a te je tamo održavao prijeme, sastanke, organizirao press konferencije i tako dalje.

Međutim, u pauzama trivijalnosti na kojima je Dodik insistirao dešavala se suštinska politika. U želji da naglasi i istakne politiku RS-a, a da paralelno ponizi državu Dodik je suštinski izazvao kontraefekat.

Ivanić vs Dodik

Ako se osvrnemo na ostavštinu njegovog prethodnika u Predsjedništvu BiH Mladena Ivanića vidjet ćemo da je zaustavljena revizija presude protiv Srbije jer je Ivanić blokirao donošenje nove odluke o agentu. Za vrijeme njegovog rada u Predsjedništvu BiH mandat OHR-a je bio gotovo pred gašenjem sa vrlo malo ili nimalo uplitanja u politiku BiH, a ni EUFOR nije ništa bolje stajao.

Onda je na prošlim općim izborima pobijedio Dodik i krenuo sa podrivanjem države i destrukcijom. Nametanje izmjena Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje svako negiranje genocida i slavljenje ratnih zločinaca Dodik je iskoristio za početak svog destruktivnog pohoda. Započeo je bojkot državnih institucija gdje kadrovi iz RS-a koje Dodik kontroliše nisu željeli učestvovati u radu, a potom je uslijedilo podrivanje države preko NSRS-a.

Stranka koju vodi Dodik i vlada RS-a su inicirali nekoliko zakona i zaključaka koje su trebale rezultirati rušenjem državnih institucija i pravljenjem paralelnog sistema. Zbog svega toga Dodik je početkom ove godine dobio nove sankcije SAD-a, ali i Velike Britanije. Sankcionisani su i Dodikovi najbliži saradnici.

Rezultat destrukcije

Nije se smirio ni nakon ruske agresije na Ukrajinu već je otvoreno stao na stranu Rusije. Zbog svega navedenog reagovao je novi visoki predstavnik Christian Schmidt koji je do sada dva puta posezao za Bonskim ovlastima. Prvi put zbog državne imovine, a drugi put zbog blokade finansiranja izbora.

Rezultat takve politike je da finansiranje izbora više nikada neće doći u pitanje, kao ni privremeno finansiranje nakon odluke visokog predstavnika. Nastavak Dodikove politike u Predsjedništvu BiH bi vjerovatno značio korištenje novih Bonskih ovlasti te slabljenje pozicije RS-a. Visoki predstavnik bi čak mogao izmijeniti i Zakon o Vijeću ministara te uvesti glasanje po principu “ko je prisutan ima pravo glasa” pa ni nedolazak na sjednice više ne bi imao smisla.

klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE