Dodikov savjetnik najavljuje nastavak otimanja državnih nadležnosti: Nismo mi izabrani da slušamo neke Schmidtove

Podijelite vijest

Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika rekao je danas da će rukovodstvo Republike Srpske, bez obzira na ‘prijetnje sa bilo koje strane adrese, nastaviti da se bori za Ustav i prava RS zagarantovana Dejtonskim sporazumom’.

Prevedeno sa SNSD-ovskog jezika to znači otimanje nadležnosti od države BiH i formiranje entitetske vojske, poreskog sistema i pravosuđa.

“Zbog toga nas nazivaju secesionistima, ruskim đacima. Ne, mi to nismo. Nismo ni pod čijim uticajem, osim svog naroda srpskog. Kao i u svakoj drugoj normalnoj državi, gdje je normalno da se politički izabrani predstavnici građana bore za Ustav – mi ćemo to nastaviti da radimo”, kaže Kovačević.

ČITAJ JOŠ:  Njemački medij: Šmit će promijeniti Izborni zakon, ako treba i dekretom

On je istakao da će ta ‘borba’ biti nastavljena bez obzira na ‘neke Schmidtove’ ili bilo kakve prijetnje sa bilo koje strane adrese.

“Mi nismo ovdje izabrani da bismo slušali šta nam kaže Schmidt ili iz određene ambasade, već da branimo interese našeg naroda i autonomiju Republike Srpske i od toga, sigurno, nećemo odustati”, rekao je Kovačević za Televiziju “Vesti”.

On je naglasio da Republika Srpska nije okupirana i to je nešto na šta neće pristati.

ČITAJ JOŠ:  Dodik uzvikivao na skupu u Laktašima: Živjela RS, živjela Srbija, živjela Rusija

“Sve je to, prvenstveno, dodatni pritisak na RS, njene građane, na Milorada Dodika, koji je njihov predstavnik i koji se bori za ona prava koja su nam data Dejtonskim sporazumom i, samim tim, Ustavom BiH”, rekao je Kovačević.

On kaže da rukovodstvo RS ne pristaje na to da se pravo gazi samo kada su u pitanju Srbi.

“Onog trenutka kada pristanemo da se ta prava gaze nestaće Republike Srpske i tog trenutka će Srbi u BiH biti potpuno obespravljeni. Iz tog razloga mi ne možemo odustati od prava bez obzira na to čija je i kakva je strana politika”, rekao je Kovačević.

ČITAJ JOŠ:  Jasmin Mujanović: Dodik očito i dalje želi da MUP RS predstavi kao de facto vojnu silu

Na kraju je kazao da u BiH ne postoji ni jedan sigurnosni izazov, osim toga da lider SDA Bakir Izetbegović povremeno u političkim nastupima “zvecka oružjem” i prijeti Srbima.

“On govori kako su se Bošnjaci prebrojali i koliko imaju mladih ljudi, lovaca, oružja, kakva im je namjenska industrija, koliko imaju dronova. Dakle, govori kakvi su im kapaciteti ukoliko ponovo budu trebali da ubijaju Srbe. Mi nećemo sigurno dozvoliti da bilo ko ubija Srbe”,- rekao je Kovačević.


Podijelite vijest