Dodiku nema halala

Milorad Dodik pixsell 1
Photo: Armin Durgut/PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zvuči kao tragikomedija, ali Milorad Dodik je na jučerašnjem sastanku s njemačkom ministricom vanjskih poslova Analenom Berbok (Annelenom Baerbock) tražio “omekšanje” briselske administracije i kandidatski status za BiH.

Dakle, isti onaj Dodik koji je godinama ciljano, predano, dosljedno radio na blokiranju svih evropskih procesa u BiH i općenito kočio ovu državu gdje god je mogao.

Da je Dodik očito popustio pod pritiskom, pokazuje i činjenica da je u srijedu, nakon višemjesečnog bojkota, njegova stranka ne samo ponovo bila u državnim parlamentarnim klupama nego i glasala za brojna korisna rješenja, od zakona koji su uvjet za nastavak evropskog puta, do ukidanja akciza na gorivo.

ČITAJ JOŠ:  “Dodik pušta Komšiću i Džaferoviću da rade šta hoće, a on u RS glumi žrtvu”

Naravno, ne treba čuditi ako je trgovac iz Laktaša opet spreman da promijeni mišljenje. Ta, nije da ga je ikad i imao.

Iznenadno smekšavanje Dodika i njegove stranke ima isti uzrok kao i njegovo radikaliziranje – Rusiju. Zaokret Dodika iz proevropejca u radikalnog srpskog nacionalistu koincidiralo je s njegovim povezivanjem s Putinovim režimom.

Danijal Hadžović
Danijal Hadžović Foto: Avaz

Godinama mu se takva politika tolerirala. No, onda su uslijedile američke sankcije, pa je poslije i Putin napao Ukrajinu te na taj način sebe doslovno odvojio od ostatka Evrope. Dodiku Rusija sada postaje daleko, a on jedan provincijski poltrončić okružen premoćnim neprijateljima u globalnom ratu.

ČITAJ JOŠ:  Proizvođače peleta u BiH naljutila Dodikova odluka: “Ne znamo do kad ćemo to trpjeti”

Naravno, trgovac od Laktaša je sada u golemom strahu, dijelom za pare koje je deponirao u Rusiji, ali još i više za spašavanje gole fizičke slobode i opstanka. No, Dodiku se, sa svim njegovim kriminalnim aferimima, mržnjom i haosom koje je sijao, ne smije halaliti, da se ne znam s koliko pepela pospe i kakvu saradnju ponudi. Umjesto toga, treba ga se, poput Janukoviča, odlučno baciti na smetljište historije, da tamo truhne prezren i osramoćen.

A po pitanju BiH, čini se da, nakon dugo vremena, imamo razloga da budemo optimisti. Odsijecanjem mračne ruske šape koja ju je davila naša će zemlja napokon prodisati.

ČITAJ JOŠ:  Milorad Dodik grubo naredio ministru zdravlja: “Skini masku!” (VIDEO)
GODISNJICA
MARKETING