Dogovoren zajednički nastup BiH i Srbije prema EU

Predsjedništvo BiH i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su danas u Sarajevu zajednički nastup prema EU kada je riječ o sredstvima od milijardu eura namijenjenim za infrastrukturalne projekte na zapadnom Balkanu, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Ivanić je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da je sastanak članova Predsjedništva BiH i Vučića bio izuzetno koristan.

“Dogovorili smo dvije stvari. Jedna je da pokušamo vidjeti da li postoji mogućnost zajedničkog nastupa, posebno kada je riječ o elektroprivredi. Očigledno je da u Srbiji postoji ideja da regionalni pristup malo više zaživi i da bi to trebalo biti od interesa za sve”, rekao je Ivanić.

On je naglasio da je sada rana faza te ideje, te da u narednim mjesecima ostaje da se vidi šta bi bile eventulane mogućnosti saradnje u toj oblasti.

“Ne mislim da je privatizacija uopšte realna niti moguća, ali da je neki veći stepen saradnje moguć – sigurno jeste”, dodao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je napomenuo da je tokom susreta sa Vučićem bilo riječi i o problemima sa kojim se suočavaju privrednici obje zemlje prilikom izvoza.

“Privrednici se žale da procedure na granici predugo traju i da je protok robe daleko brži i lakši sa drugim zemljama. Dogovorili smo da taj dio zanačajno ubrzamo”, rekao je Ivanić.

On je napomenuo i da postoji mogućnost zajedničkog pristupa kada je riječ o ideji rekonstrukcije, odnosno izgradnje pruge Sarajevo – Beograd.

“To u principu znači Ploče – Sarajevo – Beograd, preko Tuzle i Zvornika, čime bi se značajno skratio put, s obzirom da je Srbija ušla u rekonstrukciju pruge Beograd – Budimpešta i time želi da otvori svoj tranzit za robu iz Kine ka centralnoj i zapadnoj Evropi. Ako sa naše strane bude dovoljno angžamana, to bi mogao biti vrlo zanimljiv projekt za obje zemlje”, dodao je Ivanić.

Oslobođenje

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE