Dogovorena deblokada računa rudnika Zenica i Breza

Predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić je kazao da su predstavnici Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH dogovorili danas način deblokade bankovnih računa rudnika Zenica i Breza. V. d. direktora RMU Zenica Dragan Peranović je za Klix.ba kazao da računi još uvijek nisu deblokirani, ali da se to očekuje do ponedjeljka nakon što budu isplaćene plaće.

Kako i jedan i drugi objašnjavaju, dogovoreno je da rudnici prvo uplate decembarske bruto plate, a da im zatim bude deblokiran račun. Time bi se privremeno riješio problem blokade računa, no i dalje je potrebno dugoročnije rješenje.

Husić navodi kako je dogovoreno da, nakon uplate plata, direktori oba rudnika upute zahtjev prema PUFBiH da se, u skladu s usaglašenim dogovorom Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH, deblokiraju računi te da se početkom naredne sedmice isplate plaće u oba rudnika.

“Nakon isplate decembarske plaće steći će se uslovi da sindikalne podružnice ova dva rudnika, uz saglasnost Saveza samostalnih sindikata rudara FBiH, mogu otkazati štrajk zakazan za 22. januar. Obje su organizacije, podsjećam, najavile štrajk 11. januara”, napominje Husić.

Direktori Muamer Omerhodžić iz ZD RMU Breza i Dragan Peranović iz ZD RMU Zenica ranije su potvrdili da imaju osiguran novac za isplatu plaća, ali da čekaju deblokadu računa.

Klix

Prethodni članakMigrant se morao oprati u potoku jer se voda u kampu Lipa zaledila na -14 stepeni
Sljedeći članakIz Hrvatske u 2020. godini na ilegalan način vraćeno 7.210 migranata, većina na područje USK