Portal 072info

Dogovorena raspodjela 250 miliona eura pomoći EU!

s 93
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bosna i Hercegovina uskoro bi mogla dobiti makrofinansijsku pomoć Evropske unije u iznosu od 250 miliona eura, saznaje „Dnevni avaz“.

Dogovor o raspodjeli novca postigli su entiteti i Brčko Distrikt.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Brojne primjedbe

Podsjećamo, Delegacija EU odgovorila je bh. vlastima na primjedbe koje su dostavljene krajem jula na tekst memoranduma i sporazuma, a nakon čega su nastavljeni pregovori bh. vlasti na kojima je bilo da dogovore i usaglase raspodjelu ovog novca. 

Primjedbe su uputili entiteti i Brčko Distrikt, koji traži da im se, umjesto jedan posto, dodijeli dva posto pomoći. Prema informacijama „Avaza“, raspodjela pomoći od EU prvenstveno je bila zamišljena kao ona od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), po principu da FBiH pripadne 61,5 posto, RS 37,5, a Brčko Distriktu jedan posto. 

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Iako je bh. ekonomija u padu, iz RS su željeli da se država BiH izbaci iz memoranduma, kako bi oni, kao entitet, bili vidljivi. Ipak, predstavnici entiteta i Distrikta Brčko dogovorili su raspodjelu ovih sredstva. Na ovaj način otklonjen je jedan kamen spoticanja za dobivanje međunarodne pomoći. Naime, entiteti su dogovorili da udovolje zahtjevu Distrikta Brčko.

Dakle, makrofinansijska pomoć trebala bi biti raspoređena tako da Federaciji pripadne 61 posto, Republici Srpskoj 37, a Distriktu Brčko dva posto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

– FBiH i RS pristale su da se odreknu po pola posto sredstava kako bi namirile Distrikt Brčko. Međutim, u pitanju je dnevna komunikacija. Urađen je tekst memoranduma koji će biti dostavljen EU, nakon toga izradit će se sporazum koji je manje-više formalnost nakon usaglašenog memoranduma. Potom slijedi procedura koja je definirana Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama BiH. Sljedeći korak je ratifikacija u Predsjedništvu BiH i parlamentima – pojašnjeno nam je.

Promjena modela

Kako saznajemo, Evropska komisija u narednom periodu trebala bi razmotriti memorandum te prihvatiti promjenu načina raspodjele novca unutar BiH, tačnije od ustaljenog modela prema kojem se do sada dijelio novac MMF-a.

Pretpostavlja se da novi način raspodjele novca neće biti sporan za Evropsku komisiju.

Prva tranša već početkom sljedeće godine

Pregovori o makrofinansijskoj pomoći EU nastavljeni su poslije sezone godišnjih odmora nakon što je BiH ostala praktično jedina zemlja koja nije uspjela povući sredstva EU. Ukoliko u oktobru budu završeni memorandum i sporazum, onda bi prva tranša bila doznačena početkom iduće godine, odnosno polovina iznosa od 125 miliona eura. Druga tranša bi uslijedila nakon ispunjenja određenih uvjeta. 

Avaz

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 8
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6