Dogovorena saradnja između Univerziteta u Zenici i željezare Acroni iz Slovenije

IMG 20220414 093127 scaled 1

Prof.dr.sc. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici danas se u svom kabinetu sastao sa predstavnicima željezare Acroni Jesenice iz Republike Slovenije. Ovaj sastanak je veoma značajan kako za Univerzitet u Zenici, tako i za željezaru Acroni, jer će se kroz dogovorenu saradnju ostvariti značajni rezultati, kako za Univerzitet u Zenici, tako i za privredu Zeničko-dobojskog kantona.

„Mi smo do sada imali izuzetno dobru saradnju sa univerzitetima u Sloveniji, a ovo je početak jedne intenzivnije saradnje sa privredom u Republici Sloveniji. Danas smo razgovarali o dvije teme:

 Prva tema je projekat osvajanja novih materijala na našem Institutu u poluindustrijskim uslovima kako bi se to moglo primjeniti u Jesenicama u industrijskim uslovima. Druga tema je veoma važan projekat, a radi se o posjeti inženjera i tehničara iz željezare Acroni i obuci na našem Institutu u smislu metalografskih i mehaničkih ispitivanja jer su oni na neki način sada osiromašeni sa kadrovima. Mi smatramo da na našem Institutu „Kemal Kapetanović“ postoji oprema i kadrovi koji mogu pomoći njihovim ljudima. Ovo je jedna dobra prilika da se realizuje moj program koji sam pravio tokom konkurisanja na poziciju rektora“, kazao je prof.dr.sc. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici.

Dr. Gorazo Kosec, direktor za kvalitet i razvoj željezare Acroni kazao je: “Mi smo prije nekoliko godina počeli raditi neke testne serije i rezultati te saradnje su bili dobri, te sada želimo proširiti saradnju jer je sada cijena legura visoka, a nemamo testni poligon za izradu malih talina. Za nas je značajna i obuka novih inženjera, jer ovdje mogu steći znanje i iskustvo koje će dati veliki doprinos kod karakterizacije materijala u našoj firmi.“

Prethodni članakDžaferović: Ne živimo u BiH za kakvu su ginuli borci Armije RBiH
Sljedeći članakErdoan iznenadnom posjetom prisustvovao zajedničkom iftaru s vojnicima