Portal 072info

Dojenje na obali mora – korisni savjeti

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ukoliko se spremate na put sa bebom koju i dalje dojite trebalo bi da znate nekoliko sitnica za koje možda niste znali.

HLADNO MORE 
Kupanje u moru ne utiče na proizvodnju mlijeka, jer ona zavisi isključivo od količine koju vaš mališan pojede.
 
PLIVANJE 
Ukoliko ste mama i ozbiljan plivač, tokom odmora pojačajte obroke da ne biste zaustavili mlijeko. Prije vaše ture u mori bilo bi najbolje da podojite bebu, jer mlijeko nakon intezivnog vježbanja dobija slankast ukus, što se vašem mališanu možda neće dopasti. Ukoliko se u moru samo brčakte, sve ostaje po starom.
 
BAZEN 
Bazenska voda u sebi ima malo hlora. Ipak, nakon kupanja isperite dojke slatkom vodom. To treba da učinite da biste bili sigurni da beba neće u doći u dodir sa hlorom, a osim toga hlor isušuje kožu, pa to može loše da utiče na vaše bradavice. Ukoliko planirate da se kupate u bazenu, ponesite lanolinsku kremu koju ćete mazati svake večeri.
 
PRESVLAČENJE 
Nakon plivanja obucite suh gornji dio kupaćeg. Sintetički materijali pogoduju zadržavanju vlage što pogoduje razvoju mliječca. Ova gljivična infekcije može da se prenese i dublje u dojku, a i na bebina usta.
 
KREME ZA SUNČANJE 
Kreme za sunčanje ili samotamnjenje se slabo apsorbuju u krvotok pa tako i u mlijeko. Zato od njih nema opasnosti za dojenje. Prilikom nanošenja vodite računa da je ne mažete blizu dijelova dojki koje će dolaziti u dodir sa bebinim ustima. Tokom dojenja ne uzimajte beta karoten koji može da pospješi tamnjenje.
 
Češće dojenje 
 
Na odmoru bebi ponudite da jede češće nego što to inače činite kod kuće. Bebama je mamino mlijeko i voda i hrana i neizostavna utjeha. Kada promijenite okruženje, neke bebe će se odmah privići na novonastalu situaciju, dok će neki mališani biti zbunjeni.  Kad je beba nervozna, najlakše ju je smiriti dojenjem, piše Blic.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner
Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6